Zašto je važno da dete ne ostavljate samo dok ne zaspi? Psihološkinja objasnila čega se deca najviše boje

Pomaganje detetu da zaspi, umesto da koristite metod da se samo uspava plačući, pruža značajne neurološke prednosti negovanjem osećaja sigurnosti.

Shutterstock

Kada su roditelji s mališanima dok se uspavljuju i prelaze iz svesnog u nesvesno stanje, to pomaže u smanjenju lučenja hormona stresa poput kortizola, koji može negativno da utiče na razvoj mozga.

Ovaj podržavajući pristup povećava oslobađanje oksitocina, hormona koji poboljšava veze i emocionalnu regulaciju. Nežno navođenje deteta na spavanje može da ublaži anksioznost, čineći iskustvo manje zastrašujućim i utešnim. Sve u svemu, ovaj metod uspavljivanja podržava zdraviji razvoj mozga i jače veze između roditelja i dece.

Erika Komisar je klinički socijalni radnik, psihoanalitičar, trener za roditelje i autor sa 30 godina iskustva u privatnoj praksi, objasnila je ovu pojavu:

“Najteži trenutak za svu decu, i za najosetljiviju, su tranzicije, pogotovu prelazak u nesvesno, dakle buđenje ujutru i momenat kad dete zaspi uveče. Tada im je potrebna osoba koja im pruža nejveću sigurnost na svetu, a to su roditelji. Mi gajimo male vojnike, kojima posle “laku noć”, zatvaramo vrata, gasimo svetlo i ostavljamo ih da plaču u mraku. Ovako se stvara neurološka šteta, pogotovu kod beba mlađih od 6 meseci. Morate da budete pažljivi čak i posle ovog kritičnog perioda.”

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Najvažnije prekretnice u prvoj godini   TikTok/doctor_yoshi