NOĆNE MORE MUČE DECU JOŠ OD PRVE GODINE: Čak i previše igre i uzbuđenja mogu da ih izazovu

Dečja psiha je veoma osetljiva na spoljni svet. Ako je noćna mora bila jednokratna pojava, onda nije opasna, jer se najverovatnije desila zbog činjenice da je dete bilo previše uzbuđeno ali učestale nisu zanemarljive.

Shutterstock

Generalno, svi ljudi sanjaju tokom REM (aktivne) faze sna. Obično zauzima oko 10-20% ukupnog vremena spavanja kod odraslih. Kod novorođenčadi ova faza zauzima 80% vremena, do četiri meseca - 40%, a do tri godine - oko 30%.

Neurolog i somnolog Natalija Konšina primećuje da bebe mogu da vide slike u snu, ali ne i prave snove. Počinju da se formiraju tek od 4. godine. Ali noćne more mogu da muče decu nakon godinuipo dana zbog povećane napetosti u nervnom sistemu. U ovom trenutku dete ima nekoliko dnevnih dremki, a sistem za regulisanje ritma spavanja je preopterećen. To je ono što može da izazove strahove i anksioznost.

Konšina je takođe objasnila da su noćni strahovi i noćne more različita stanja koja se odnose na parasomnije povezane sa procesom spavanja.

„Noćni strahovi se javljaju otprilike dva sata nakon uspavljivanja, a veća je verovatnoća da će se noćne more pojaviti u jutarnjim satima“, rekla je ona.

Kako pomoći svom detetu da se oslobodi noćnih mora?

Ako noćne more nisu konstantne, onda je važno da umirite dete i pitate šta ga muči. Pomažu šetnja na svežem vazduhu i aktivne igre, kao i izleti u prirodi. Sve ovo blagotvorno utiče na psihu deteta.

Pre spavanja, važno je isključiti sve ekrane i TV. Bolje je da igrate mirnije igre, kupate se, čitate knjige. Ako noćne more postanu učestale, obratite se neurologu ili somnologu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kada su roditelji najpotrebniji deci  TikTok/iamsaramartinez