Jedna od najcenjenijih dečjih psihologa u Poljskoj Agnješka Mišak objavila je na svom Facebooku važan tekst koji bi trebalo da pročitaju svi roditelji, a naročito oni čije dete često kaže da "više voli da se igra samo".

Naime, ona je u svojoj objavi otkrila da se iza te dečje izjave često krije nešto mnogo složenije – strah, anksioznost, tenzija, odbijanje.

"'Više volim da se igram sam', kaže mi osmogodišnji Mihal. Gleda u pod, ruke su mu čvrsto prekrštene preko stomaka. To je ono što govori svojoj mami, koja ga ohrabruje da ide napolje da se igra sa drugom decom. Ovu rečenicu često izgovaraju deca koja imaju poteškoće u uspostavljanju odnosa sa vršnjacima, koja se suočavaju sa odbijanjem, a interakcija sa drugarima za njih ima visoku emocionalnu cenu.

'Više volim' je pokušaj da povrate kontrolu, da izađu iz uloge nekoga ko se oseća bespomoćno, čiji su trud i pokušaji odbijeni. Ne odbijaš ti mene, ja tebe ne želim. Ja biram da budem sam.

Ali, kada Mihal stisne svoje ruke toliko da koža na njegovim mršavim rukama pobeli, oboje znamo da on nije imao izbor. Da su reči 'više volim' način da barem na trenutak bude u alternativnom svetu, u kojem odnosi sa vršnjacima nisu izvor tuge i usamljenosti.

'Više volim da se igram sam' štiti od stida. Jer, koliko često možete da podnesete ideju da vas 'niko ne voli'. Ovom rečenicom dete štiti roditelje od panike i bespomoćnosti. Jer, Mihal se seća da je poslednji put kada je rekao svojoj mami da niko neće da se igra sa njim, njene ruke su se tresle i zadržavala je suze.

Više volim. Reči u kojima se krije stotinu odbrambenih strategija", napisala je Mišak u svojoj objavi.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)