Uradite test tako što najiskrenije i bez mnogo promišljanja odaberete jednu od tvrdnji. Uzmite u obzir da su objašnjenja u rezultatima okvirna i da ne moraju da oslikavaju pravu sliku stvari odnosa i vaspitanja, za svakog roditelja i dete, jer smo svi posebni, različiti i nema preciznih generalnih pravila, prenosi  Econet portal.

Koja rečenica najbolje oslikava kako doživljavate svoje dete:

1. Dete je centar svih mojih interesovanja. Sve radim za dete.

2. U potpunosti se posvećujem detetu, štiteći ga od svih teškoća i opasnosti.

3. Često ne razumem postupke i ponašanje svog deteta.

4. Sanjam da će moje dete postati bolje od mene. Nažalost, premalo vremena posvećujem njemu.

5. Apsolutno nemam vremena da odgajam svoje dete, jako me to boli.

Tumačenje, kako vaš odnos može uticati na razvoj i formiranje ličnosti deteta kako bude raslo.

1. Miljenik. Vaše dete je vaše lično Sunce, vi se vrtite oko njega. U budućnosti ćete se suočiti sa njegovom izuzetnošću, sebičnošću, visokim samopoštovanjem i uverenjem da je najbolje. Naučiće ga da je posebno, ali ne i kako se daje, potrudite se da bolje prepoznaje vaše žrtve i trud i zalaganje svih oko njega.

2. Nežna duša. Vaše dete je nežni cvet koji mnogo zavisi od vaše pažnje. Preterano kontrolišući njegov život i time ograničavajući njegovu aktivnost, vaše dete ne stiče sopstveno životno iskustvo. Neće znati koje su akcije razumne, a koje ne, šta se može učiniti, a šta treba izbegavati. Vrlo verovatno je jako lepo vaspitano, poslušno, dobro i vredno. Ipak, razmislite da li zaista želite da „odgajate“ svoje dete dok ne ostari?

3. Emotivac. Pošto vaše dete često misli da ne dobija dovoljno ljubavi, naklonosti i zaštite, pokušava da postigne pohvale i ljubav svoje majke primernim ponašanjem i uspehom u aktivnostima. Ali u ovom slučaju se javlja strah: „Ako se ponašam loše, neće me voleti.” U budućnosti, pripazite da vaše dete ne postati anksiozna odrasla osoba, koja će odustati pred poteškoćama.

4. Borac. Vaše dete je mali borac. Dobro zna zahteve koje mora da ispuni, ali nekad može da mu nedostaje roditeljske pažnje i brige. Može da izraste u veoma nezavisnu, odgovornu i pomalo starmalu osobu, koje uvek sve zna i može. Da li ovako želite da vidite svoje dete?

5. Starmali. Zbog nedostatak vaše pažnje, ono je već naučilo da samo rešava sve svoje probleme. Vrlo je mudro, vredno, konvencionalno i poslušno dete. Jako dobro “čita” odrasle ljude jer vaša nejasna pravila ili nejasni zahtevi lišavaju vaše dete čvrste podrške i osećaja sigurnosti. U budućnosti će rešiti mnoge lične probleme samostalno, povećati svoje nisko samopoštovanje i pokušati da razume sebe i druge.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za vađenje trna detetu TikTok/doctormyro