Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADITE AKO NE MOŽETE DA RAZUMETE ŠTA DETE POKUŠAVA DA KAŽE: 5 saveta da vam dete bude jasnije i razumljivije

Autor Jasna Drenovac

Nekad je jako teško i zamorno slušati mališana koji se muči da nešto saopšti. Koristite ovih 5 strategija da se bolje razumete.

 5 načina da dete jasnije objasni šta govori Izvor: Shutterstock

Jedna od najneugodnijih situacija i za odrasle je da ga niko ne razume, a ovo je skoro pa redovno stanje za mališane koji još nisu jasno formirali govor. Tepanje, nepravilno izgovaranje i brbljanje samo njemu znanih reči, čini da se često pravimo samo da razumemo mališana.

Međutim, ako se borite da razumete svoje dete, samo pretvaranje da ga razumete brzo će uticati na vašu bliskost.

Mnogo je bolje da budete iskreni sa detetom kada niste sigurni šta ono govori i koristite ovih pet strategija, da biste ga podržali da vam bolje objasni šta želi i podstakli razvoj govora.

Ponavljanje

Kada niste razumeli celu rečenicu, već ste uhvatili samo nekoliko reči, ponovite sve što ste razumeli. Tada dete ne mora ponovo da ponavlja celu rečenicu. Ako dete kaže: „Za vikend sam otišao u zoološki vrt sa mamom i tatom i video sam lavove i tigrove. Mnogo je manje obeshrabrujuće ako kažete: „Oh! Išao si u zoološki vrt sa mamom i tatom i ti...?" pošto će dete ponovo morati da izgovori samo nekoliko reči. Međutim, ako jednostavno kažete, „šta?” dete mora ponovo da izgovori celu rečenicu i verovatno će se osećati frustrirano. Imaćete mnogo veće šanse da razumete nekoliko reči koje ste propustili prvi put nego ako ih sve ponovo ponove.

Ako još uvek ne možete da razumete šta dete govori, možda ćete morati da pitate da li vam je to važno da shvatite. Ako ne, možda će biti trenutaka kada oboje odlučite da to napustite i pređete na neku drugu temu za razgovor.

Pokaži mi

Pitajte dete: „Možeš li mi pokazati na šta misliš?“ Pokušajte da vam dete prosto pokaže ručicom, odvede vas ili pronađe u prostoru to što pominje.

Suzi izbor i objasni mi

Postavljajte pitanja detetu, pokušajte da kroz konstruktivno saznavanje, istraživanje dođete do onoga o čemu dete govori. Igrajte se pogađanja ili detektiva, da bi dete ostalo motivisano: „Ima li to veze sa ovim ili ovim?“ Na primer, da li je to nešto unutra ili nešto spolja?

Skratite broj reči

„Možeš li mi reći samo jednu reč?“ Ne tražite ovo da biste smanjili količinu reči koje vaše dete koristi, već da biste ustanovili kontekst onoga što govori u nezgodnoj situaciji. Ponekad je poznavanje konteksta sve što vam je potrebno da biste razumeli ostatak onoga što govore.

Istražite kontekst

„Da li ima veze sa nečim…” npr. što smo radili danas? Opet, mnogi roditelji kažu da mogu da razumeju dete kada znaju kakav je kontekst o kome pokušavaju da razgovaraju. Nekad je to ono što se deašava kod kuće samo, u vrtiću ili samo danas, dovoljno utvrditi.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

01:08
"IMA DANA KADA BIH JOJ ISKOPALA OČI!" Šok priznanje Goce Tržan o svojoj ćerki Leni: Moje dete ume da se bori i DA KAŽE NE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica