Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 NAČINA ZA PODSTICANJE KREATIVNOSTI: Dete ne treba da postane novi Pikaso, ali je ključ za razvoj!

Kreativnost kod dece ima ključni značaj za razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti – od dece ne treba očekivati da svi postanu umetnici, već da kroz rad unaprede svoje veštine i da se izraze.

 likovno_150632291.jpg Izvor: Shutterstock

Svako dete je umetnik na svoj način. Da li biste želeli da podržite kreativni razvoj vašeg deteta – nekoliko saveta u ovom tekstu su ključni uo tome kako najbolje podržati svoje dete na njegovom putovanju kroz sopstvenu maštu i kreativnost.

Zašto je kreativnost važna za decu!? Svako dete je kreativno. Da li ste se zapitali zašto vase dete pažljivo slaže kamenčiće u dvorištu ili na plaži. Kreativnost se manifestuje na veoma različite načine i nije nam uvek očigledna. Zato zapravo i nije toliko važno podsticati njihovu kreativnost – jer ona je ionako već tu, treba ih samo bodriti da budu aktivni, jer je ovo način na koji se oni emocionalno izražavaju I komuniciraju sa svetom – od deteta se ne očekuje da postane novi Pikaso, već da usmeri svoju kreativnost i razvija kognitivne i motoričke veštine.

1. Manje je više
Deca su pronalazači, istraživači, majstori. Što su materijali jednostavniji, to je više prostora za maštu. Jedrilica je napravljena od komada drveta i krpe za čišćenje, a malo zemlje se koristi za stvaranje mističnog lunarnog pejzaža. Dakle, koristite što više reciklažni pristup, umesto da kupujete skup pribor.

Jednostavnost materijala ostavlja prostor za tumačenje - i mogu se koristiti svaki put iznova. Možda će sledeći put krpa za čišćenje postati leteći tepih, a zemlja za saksije postati staza? Dakle, činite uslugu svom detetu ako ga ne obasipate igračkama, već ga okružite odabranim, raznovrsnim materijalima koje može da koristi na nove načine iznova i iznova. Deca takođe vole da menjaju kućne predmete kao što su činije, konzerve, kante i metlice.

2. Materijali za sva čula
Videti, osetiti, mirisati, degustirati, čuti: deca svoj svet doživljavaju holistički. Stavljaju šaku peska u usta, prskaju nogama kroz talase, gledaju avione na nebu, slušaju zvuk tramvaja. Obezbedite im igračke ili materijale prilagođene uzrastu koji angažuju što više čula. Kada ste beba, to može biti šareni prsten za zube ili zvečka, dete hvata I istražuje grane, šišarke i seno, a u vrtiću, vaše dete bi moglo da otkrije strast za izradom šešira ili možda nekog muzičkog instrumenta.

3. Podstičite sklonosti
Obratite pažnju na to u čemu je vase dete dobro, u čemu se bolje snalazi i izražava, uživa. Ako je vaše dete zainteresovano za slikanje i dizajn, možete organizovati časove umetnosti. Potražite stručni savet za izbor materijala (mlađoj deci na primer se ne daju tempere).

BONUS VIDEO

Pogledajte

01:03
INTERENSANTNO DEŠAVANJE U GLAVNOM GRADU! Održana manifestacija ,,Slikamo Podgoricu”
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Mirela Ljumić
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Mirela Ljumić


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica