U poređenju sa drugom decom, visokoosetljiva deca veoma intenzivno percipiraju svoju okolinu i nadražaje koji iz nje dolaze, što može dovesti do prekomerne stimulacije nervnog sistema. Hipersenzibilna deca su naročito plašljiva i osetljiva, njihov nervni sistem reaguje jače na najmanje podsticaje i informacije koje dolaze iz spoljašnjeg sveta. Ovo su četiri sigurna znaka da je vaše dete hipersenzibilno!

Situacije u kojima se vaše dete uznemiri kada vidi da ste vi ili vama bliske osobe u nevolji, pokazatelj su da je ono izuzetno osetljivo. Tesne sokne ili odeća koja nije prijatana za kožu zbog povišenih senzornih moći za obradu nadražaja kod hipersenzibilnog deteta izazivaju otpor. Ako je san veoma bitan za postizanje njegovog mira i smanjenje razdražljivosti, vaše dete je hipersenzibilno. Može se dešavati da zbog povišenog samopouzdanja ono neće uvek lako zaspati.

Najmanje zvučne nadražaje, koji jedva da mogu da se čuju, kao na primer avion u daljini, hipersenzibilno dete će registrovati, dok je za ostalu decu to nepojmljivo.

Hipersenzibilno dete i njegov razvoj su izazov za roditelje, ali i pravi dar, jer ovom svetu su potrebni oni koji umeju da promišljaju, duboko osećaju svoje i potrebe drugih, koji su u stanju da percepiraju sve detalje.

BONUS VIDEO:

MAMA I TATA MI NIŠTA NISU SREĐIVALI, ŠTO SE NE MOŽE REĆI ZA SVAKOGA! Iva Štrljić otvoreno o kolegama koji su deca poznatih glumaca Kurir televizi

Izvor: Yumama