Mnoga deca danas provode vreme pred mobilnim telefonima, tabletima i Tv-om, a sve više postaju popularniji dečiji blogeri koji predstavljuju igračke, prave emisije, isprobavaju stvari i zabavljaju decu na razne načine. Kada deca provode veliki deo vremena slušajući blogere, moguće je da će oni uticati na njih, njihovo ponašanje, motoriku, čak i govor.

Keli Konvi, mama iz Velike Britanije, podelila je na Tik Toku video snimak i objasnila da njena 21-mesečna ćerka voli na Youtub-u da gleda "Ms Rachel", američku jutjuberku za decu. Mama je primetila da je njena ćerka počela na isti način da izgovara reči kao jutjuberka i da ima američki akcenat, iako je iz Velike Britanije.

Mama je pitala druge roditelje da li su imali sličnu situaciju i pozvala ćerku da pokaže svima na koji način govori određene reči. Svi su primetili da njena ćerkica Bea govori kao da je rođena u Americi. Mama se nasmejala na snimku i rekla devojčici britanskim akcentom - "Tako si pametna".

Video snimak je pogledan oko milion puta, a zatim je uslediklo na hiljadu komentara. Mnoge mame i tate su rekle kako su imali sličnu situaciju. Dok su se neki roditelji šalili i napisali da je ovo osveta za Pepa prase, crtani koji američka deca gledaju sa britanskim akcentom. "Ovo je vraćanje za Pepu", našalio se jedan korisnik.

U Srbiji su takođe česti ovakvi slučajevi, posebno sa engleskim jezikom kada deca počinju da iz crtanih filmova i sa Youtuba samostalno uče engleski jezik, kao i kada oponašaju gestikulaciju i govor određenih jutjubera.

 BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija

Izvor: Yumama