Doba kada se može prepoznati autizam se razlikuje od deteta do deteta, dok se neki znakovi mogu uočiti kod beba starih tek nekoliko meseci, ponekad se prvi simptomi uoče oko 2. ili 3. godine, a možda i kasnije. Važno je imati na umu da ne pokazuju sva deca sa autizmom sve znakove. Isto tako, mnoga deca koja nemaju autizam mogu pokazati nekoliko znakova. Zbog toga je izrazito važna stručna evaluacija.

Što pre roditelji uoče simptome i obrate se za stručnu pomoć, dete će u skladu sa određenim terapijama i smernicama stručnjaka moći da razvija i raidi na određenim veštinama koje mu mogu poboljšati kvalitet života. Donosimo vam priče nekoliko roditelja autistične dece koji otkrivaju koji simptomi kod mališana su kod njih izazvali da posumnjaju na autizam:

1. Sandra (majka dvoje autistične dece): "Prvo smo shvatili da možda nešto nije u redu sa sinom kada sam ga posmatrala u grupi sa drugom decom. U početku nisam bila zabrinuta, samo sam mislila da je samo malo tiši i manje otvoren. Ali posle nekog vremena, verovatno godinu dana, primetila sam da on zapravo ne ispunjava iste znake razvoka kao druga deca. I da vam budem iskrena, nisam ni znala šta su bile razvojne prekretnice i kada je trebalo da se dese."

2. Dejvid (otac dvoje autistične dece): "Sin se razvijao i pokazivao neke prekretnice koje nazivate tipičnim do otprilike 12 meseci. Možda šest meseci kasnije, počeo je da gubi sposobnost da radi neke od tih stvari."

3. Džeri (majka dvoje dece, jedno autistično dete): "Počeo je da govori neku reč kada je imao godinu i po, a počeo je da hoda kada je imao godinu. Tako da se razvijao sasvim dobro kao i druga deca. Onda kada je imao tri godine uopšte nije govorio, pa smo postali zabrinuti za njega."

4. Barbara (baka dvoje autistične dece): "Prvo smo zapravo mislili da je Bejli gluv jer bismo ga zvali po imenu, a on se nije odazvao, nije čak ni pogledao u našem pravcu."

5. Korin (majka dvoje autistične dece): "Bejli nije ispuštao zvuk kada se rodio, bio je tih. Nije spavao 17-18 sati nakon rođenja. Nisu mogli da ga nateraju da jede. Nije želeo da ga drže, da je mogao da govori verovatno bi rekao - "vrati me u moju malu kolevku i ostavi me na miru". Primetila sam da je posmatrao kretanja po sobi, kao da se kreće lepeza, i samo bi buljio u to. Gledao bi televiziju i skoro da ne bi trepnuo. Nedostajao mu je kontakt očima."

6. Trejsi (majka dvoje dece, uključujući jedno autistično dete): "Sa 10 meseci smejao dva sata preterano. Gledajući unazad, to je verovatno bilo jasan znak da nešto nije u redu".

7. Karla: "Prvo se javio problem sa njegovim spavanjem, problemom sa hranjenjem, sve ostalo vreme je bio srećna beba. Ostavi ga na miru i bio je srećan. Pa ti nekako žongliraš sa tim, da li nešto nije u redu ili sam samo ja?"

8. Elena (majka troje dece, uključujući dvoje autistične dece): "Aleks je kasno progovorio, a mi smo mislili to je zato što je dečak i svi pričaju u različitim godinama. Zapravo sam bila prilično zabrinuta u vezi sa tim i u vrtiću su mi zapravo predložili da uradim test sluha za Aleksa, jer on kao da nije primetio kada su ga zvali po imenu i sve ostalo. Kada sam odvela Džeka na jedan od njegovih sastanaka kod medicinske sestre u ranom detinjstvu, činilo se da je ona malo više zainteresovana za Aleksa i činjenicu da on ne priča jer je imao dve i po godine. Ona je zapravo predložila da zakažemo sastanak da ga pregledamo."

9. Ledi (majka troje dece, uključujući autistično dete): "Imao je još tri rođaka otprilike istog uzrasta. On bi sedeo sa svojim rođacima, grupom malih dvogodišnjaka i oni bi se zajedno igrali sa određenim igračkama, a Džonaton bi otpuzao, ne želeći da ima ništa sa ovom drugom decom. Moja snaja mi je zapravo dala knjigu o autizmu jer je bila pomalo zabrinuta kako se Džonaton razvija, a ja sam pregledala stranice i pomislila sam, da, ovo je veoma blizu njegovog razvoja. Lako sam prepoznala sve znakove i sve je počelo da postaje veoma realno."

10. Lauren - "Počeo je da maše i govori "bub-bub" za mehuriće sa devet meseci. Takođe bi pokazao na nebo kada biste ga pitali "Gde je mesec?" Bilo je tako uzbudljivo gledati ga kako uči i otkriva svet. Ali sa 15 meseci, prestao je da pokazuje na nebo - zapravo nismo mogli da ga nateramo da pokaže na bilo šta."

Izvor: Yumama