Deca su vrlo inteligentna bića, a Nacionalna asocijacija za darovitu decu (NACG) kaže da postoje zajedničke osobine kod izuzetno nadarene dece. Oni kažu da te osobine treba tražiti u oblastima kao što su jezik, emocionalne/socijalne veštine i inteligencija.

Izdvojili su 5 znakova izuzetno darovite dece, a ako primetite više od jedne od karakteristika kod svog deteta, velika je šansa da gajite genija. Evo koji su to znakovi:

1. Dete je progovorilo veoma rano i ima veliki rečnik. Ovde govorimo ne samo o frazama već o potpunim rečenicama vrlo rano.

2. Dete je rani čitalac i preferira napredne teme. Zna da čita mnogo ranije nego što je to tipičan period i više voli ozbiljnije knjige poput istorije umetnosti.

3. Jedinstveni hobiji i interesovanja fasciniraju veoma pametnu decu. Darovita deca obično imaju detaljno znanje na neku temu. Na primer radije bi razgovarali o posmatranju ptica sa odraslima nego o nekim kućnim pticama sa decom.

Mama, dete, domaći, škola
Shutterstock Mama i ćerka pišu

4. Brzi kapaciteti za učenje i zadržavanje pažnje, u kombinaciji sa intelektualnom radoznalošću čini vaše dete originalnim misliocem sa jakim veštinama rasuđivanja.

5. Izuzetno bistra deca imaju dug raspon pažnje sa visokim nivoom energije. Imaju neobične uspomene i uživaju u brojevima, zagonetkama, lavirintima. Oni imaju i tendenciju da budu perfekcionisti.

(Yumama)