Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE VAM VEĆ UVELIKO HODA, A TRAŽI NON STOP DA GA NOSITE: Dovoljno je da promenite samo dve stvari i uživaćete u šetnji

Autor Sandra Krstanović

Vama je već naporno, a detetu postaje već navika da ga nosite, evo šta da uradite.

 mama-dete-šetnja.jpg Izvor: Shutterstock

Svakom detetu je zanimljiv svaki korak kada tek prohoda, puni su energije i jako su ponosni na sebe što više nisu "zarobljeni" u kolicima. Međutim, u tom uzrastu oni često sebe precene, zbog čega se vrlo umore i onda obavezno izgovaraju čuvenu rečenicu: "Mama, nosi me".

Naravno i drugi razlozi često utiču na to da dete vrlo brzo završi u vašem naručju: kao što je strah od nepoznatog, razdražljivost ili im jednostavno nije dobro.

Možda će vas zanimati

Evo kako da motivišete vaše dete da ne odustane tako brzo od hodanja:

Neka hodanje bude zabava

Kad ste napolju, neka vam hodanje bude zabavno, savetuju autorke knjige "Šta očekivati u drugoj i trećoj godini." Predložite detetu da preskačete pukotine na putu ili barice ako je padala kiša. Pomazite mace i kuce, pevajte pesmice i otkrivajte zanimljive detalje u svojoj ulici. Tako ćete detetu odvratiti pažnju od hodanja, ali budite spremni da će svako putovanje trajati nešto duže.

Kad idete u prodavnicu, objasnite detetu da je on sada vaš pomoćnik i uključite ga u kupovinu i nošenje namirnica. Neka ponese svoju platnenu torbu od kuće i neka bude zadužen za uzimanje i nošenje namirnica. Pridajte važnost njegovoj ulozi i zahvalite mu što vam pomaže, jer bez njega ne biste mogli sve obaviti.

Ne požurujte ga

Ne zaboravite da je vaše dete nisko i da ima kratke noge. Treba mu dvostruko više koraka da prošeta određenu rutu nego vama. Ne požurujte ga i budite svesni da se dete umori brže od vas. Krenite u kratku šetnju, a kući se možete vratiti javnim prevozom. Ne možete prisiliti dete da hoda jer će reakcija tada biti još gora.

Povremeno ga pohvalite kad hoda i komentarišite koliko super stvari sada može raditi, kad se samostalno kreće.Nemojte ga kritikovati kada ne želi hodati ili ga nazivati bebom. Kad je lošeg raspoloženja, teško ćete išta postići pa radije pričekajte da dete bude dobre volje kako biste uspostavljali nove navike.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica