Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 aktivnosti za odgajanje malog genija: Saveti japanskog psihologa za razvoj dece

Pesmice, mašta, sugestija... Postoji nekoliko jednostavnih aktivnosti koje predlaže japanski psiholog, a koje će vam pomoći u razvoju deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock 296422622

Metod japanskog profesora Makota Šičide ima uspešnu primenu u više od deset zemalja sveta. Probajte da iskoristite neke od saveta, jer mogu mnogo da pomognu u razvoju deteta.

Roditeljima se preporučuje da sa decom počnu da rade kod kuće što pre i to kroz sledeće forme:

Povezane vesti

Povezane vesti

Pesmica

Važno je da se detetu posveti vreme za razvijanje uma uvek u isto doba dana i to tako što se počne sa omiljenom pesmom. Japanac savetuje da je pevate dok držite mališana u krilu, okrenutog ka vama, dok u pozadini sve vreme svira neka lagana muzika.

Razvijajte kod deteta intuiciju pogađanjem

Potrebno je da dete nauči da pravilno diše, tako što vežba kako da oduva papirnatu pčelicu ili leptirića. Posle nekog vremena može početi da duva "u prazno".

Vežba "energetska kugla"

Pretvarajte se da između dlanova imate kuglu koju oblikujete kao grudvu snega, pa je, tako zamišljenu, bacite. Ponovite to i pravite se da pijete energiju iz ruku.

Trenirajte maštu

Trenirajte njegovu maštu, sanjarite sa njim, pričajući mu bajku koju će on da dovrši, da docrta boju nekog prizora ili ime neke osobe iz te priče.

Sugestija

Sa osmehom na licu detetu tiho govorite: "Ti si poseban", "Ti voliš", "Možeš sve".

Telepatija

Sedite blizu deteta i zamislite neki oblik i boju, zatim mu kažite "Zamišljam jedan krug, koje je boje?" Tako se vežba telepatija.

Intuicija

Recite mu da pogađa u kojoj ruci ili ispod čega se nalazi nešto, kako biste mu pokrenuli intuitivni nerv.

Gimnastika za oči

Uzmite zvonce i pomerajte ga gore-dole, levo-desno dok zvonite, a mališan neka ga isprati okicama.

Pevanje je važno

Na kraju učenja, možete ponovo da otpevate omiljenu pesmu. Vežbajte ukupno 30-40 minuta dnevno, a ostatak vremena pustite dete da se igra.

Igra kartama

Uzmite što više kartica sa različitim slikama. Pokazujte detetu karte brzo, ne duže od sekunde, dovoljno da izgovorite šta je na kojoj. Ova brzina će aktivirati desnu stranu mozga, a izgovaranje onoga što je na kartici uključuje i levu, pa se one sinhronizuju.

Fotografsko pamćenje

U ovu svrhu su vam potrebne slike koje se malo razlikuju jedna od druge. Na sekund prikažite detetu jednu od njih, a onda obe i pitajte ga šta je video.

Proučavanje brojeva, slova i druge aktivnosti koje stimulišu prerani razvoj leve strane mozga ostavite za uzrast od 3-4 godine. Naučite ga da igra igre uloga sa različitim igračkama, što razvija maštu koja je vrlo korisna. Sanjarite sa njim, zamišljajući kako ćete otići na more ili u zoološki vrt. Koristite jednostavne rečenice da opišete šta ćete raditi i šta ćete videti. Naučite ga da jede i crta sa obe ruke.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica