Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kada dete neće da spava u vrtiću? 6 važnih saveta koje vaspitačice preporučuju

Razgovor sa vaspitačem, rutine, pronalaženje alternativnih aktivnosti... Pogledajte kako da se izborite sa nespavanjem mališana u vrtiću.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji čija deca pohađaju jaslice ili vrtić susreću se s istim problemom i istim pitanjem – šta da uradim kada dete ne želi da spava u vrtiću?

Dve vaspitačice Jelena Kolac i Mateja Mavrinac su za magazin Zadovoljna.hr pričale na ovu temu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako kažu, pre svega bolje je i u razgovoru s decom koristiti termin dnevni ili popodnevni odmor, jer on ne mora nužno da podrazumeva spavanje, ali podrazumeva odmor od aktivnog prepodneva.

Tu treba uzeti u obzir i uzrast deteta. Dok se za one najmlađe od prve do treće godine života preporučuje dnevni odmor u vidu spavanja, kod starije dece treba osluškivati njihove želje i ritam.

Izdvojili smo nekoliko saveta za prevazilaženje ovog problema.

Odredite razlog zbog kojeg dete ne želi da spava

"Prvo je važno odrediti razlog zbog kojeg dete ne želi da spava u vrtiću. Deci u uzrastu od prve do treće godine je bitan odmor i najveći broj njih ima potrebu za odmorom. Ako se dogodi da dete ne želi da spava, najčešće iza toga stoji određen razlog. U rešavanju tog problema najviše će pomoći iskren razgovor roditelja i vaspitača. Kažite otvoreno vaspitaču da li je dete loše spavalo tokom noći, da li je imalo noćne more, kasno leglo, možda čulo roditeljsku svađu i slično", govori vaspitačica Jelena.

Sarađujte s vaspitačem

Obe vaspitačice su se složile da je ključ dobrog boravka mališana u vrtiću zapravo dobra saradnja roditelja i vaspitača.

Prilagođavanje na jaslice ili vrtić jako je stresno razdoblje za dete, ali i za roditelje i vaspitače. Upravo je zato važno da vaspitač odmah zna vaše navike i rutine odmora. Otvoreno recite da li vaš mališa voli maženje, nošenje ili nešto slično, što bi moglo da pomogne detetu da se oseća sigurno.

Neka dete uz sebe ima najdražu igračku

Kako vaspitačice dalje ističu, veoma je važno da dete uz sebe ima svoju omiljenu igračku jer će mu ona dati osećaj sigurnosti. Bilo da je to ćebence, duda ili meda, dopustite mu da ga nosi sa sobom u vrtić.

Poštujte detetove potrebe

Svako dete ima svoj ritam i svoje potrebe, pa tako i kada je u pitanju spavanje ili odmor. Kako kaže vaspitačica Mateja Mavrinac, vrlo je važno da roditelj uvažava te potrebe.

Iako je uobičajenije da je detetu od tri godine potrebno više sna nego onome od šest, uvek postoje mlađa deca koja imaju manju potrebu za snom i starija, kao što su predškolci, koji još uvek imaju potrebu da odspavaju i tokom dana. Često roditelji kažu da dete nema potrebu za spavanjem, a onda se događa da takvo dete u vrtiću ipak zaspi. U većini slučajeva dete nema jednake aktivnosti kod kuće, kao tokom boravka u vrtiću, pa se samim tim više i umori.

Ako ne želi da spava, pripremite ga za tihe aktivnosti

Vaspitačica Mateja u daljem razgovoru za Zadovoljna.hr dodaje da ne treba forsirati popodnevni san ako dete zaista nema potrebu za tim, već ga treba pripremiti za deo dana nakon ručka koji je rezervisan za odmor.

"U mešovitim grupama u vrtiću često ima spavača i nespavača koji zbog prostornih uslova borave u istoj prostoriji. Tada se nespavači bave 'tihim' aktivnostima kako ne bi probudili drugare. U tom smislu i roditelj i vaspitač treba da razgovaraju s detetom zašto tada nije primereno da bude bučno ili da se bavi aktivnostima koje ometaju san drugara", naglašava vaspitačica.

Budite dosledni rutini i tokom vikenda

Obe vaspitačice ističu da je rutina veoma važna kod dece i da bi roditelji trebalo da je primenjuju u tokom vikenda. Rutina je važna i u igranju, spavanju, ali i u ručkanju.

Dakle, podržite mališane, uspostavite rutine i biće sve super.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica