"Dok smo kod kuće zbog pandemije koronavirusa, primetila sam da je moj četvorogodišnji sin ponovo počeo da traži da pije iz flašice. Ispostavilo se da se nazadovanje vrlo često dešava u ovom periodu i da je to normalno", ispričala je svoje iskustvo jedna mama.

"Moj četvorogodišnjak je počeo da traži flašicu svakog jutra. Prijatelji su mi pričali da njihov osmogodišnjak ponovo želi da spava sa njima noću, a koleginicin sin od šest godina počeo je bez razloga da se plaši pčela, muva i drugih insekata."

Psihoterapeut Šeril Zigler potvrđuje da svi ovi načini ponašanja imaju veze sa koronavirusom. "Neprestano slušam od svojih klijenata kako im deca nazaduju, počinju da pričaju kao bebe, da puze, da spavaju sa roditeljima", ispričala je doktorka.

Potvrda drugih roditelja zaista može doneti olakšanje. Niste sami. Problemi sa sedanjem na nošu, ponovno pričanje poput bebe i slično nazadno ponašanje je deo ove pandemije. 

Ovakvim ponašanjem deca pokazuju strah, traže pomoć i mole da im pružimo osećaj sigurnosti, istakla je doktorka. 

Deca su lišena svega što znaju u svojim kratkim životima, a imaju vrlo malo mehanizama kojim mogu da se izbore sa velikim brojem osećanja.

Najbolje što biste mogli da uradite jeste da ignorišete ovakvo ponašanje ukoliko možete, da pustite da ga prođe i da prepoznate šta leži iza toga. Tako ćete svoje dete vratiti na normalan put i razvoj.

Važno je da ne krivite sebe i da ne stvarate pritisak. 

Nazadovanje deteta će proći onda kada izazivač stresa prođe, istakla je doktorka. Ukoliko se ponašanje deteta ne vrati u normalu, najbolje bi bilo porazgovarati sa stručnjakom.

Za sada, morate biti svesni da je roditeljstvo tokom pandemije teško i da je i drugi roditelji, baš poput vas, nailaze na poteškoće.