Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preduzmite mere opreza na vreme: Šta bi sve trebalo da uradite kada beba prohoda

Svi jedva čekamo te trenutke kada će naša beba napraviti svoje prve korake, a ne razmlišljamo mnogo o tome u kakve sve opasnosti beba može upasti istražujući svoju slobodu. Obezbedite se na vreme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj stremi ka narednom velikom cilju kada je njegova beba u pitanju, a jedan od tih je pravljenje prvih koraka. Ipak, to znači da će vam biti potebne i oči na leđima kako biste uvek bili jedan korak ispred.

U međuvremenu, izdvajamo nekoliko stvari koje možete uzeti u obzir.

Obezbedite kuću i dvorište

- Sigurnosna ograda će vam služiti kao trenutna pregrada u kući koja vam daje mir, naročito sada kada beba nema granica u kretanju. Ukoliko treba da pripremite večeru dok se mališa igra na terasi, ta ograda će je držati podalje od potencijalnih opasnih zona, a uz to bi bila u mogućnosti da dohvati i šporet. Razgovarajte sa detetom da ne dira nijedan uređaj koji može biti vruć, pa čak i ako je isključen.

- Sada, kada vaš mališan stoji uspravno, može dohvatiti i sudoperu, te budite sigurni da u blizini nema oštrih noževa ili predmeta koji su opasni.

- Vaš radoznali mališa može želeti da zaviri u toalet, te vrlo lako može upasti u VC šolju, pa je dobra ideja da toalet držite zakljčan.

- Sada kada vaš mališa želi da istražuje novootkrivenu slobodu, nema razloga da dvorište bude van granica. Stoga, prostudirajte svoje biljke i sklonite one otrovne. Razgovarajte sa detetom o tome da ne stavlja u usta ništa što pronađe napolju, s obzirom na to da je sada dovoljno veliko da razume.

Povezane vesti

- Budite sigurni da su oštra pomagala za baštu dalje od detetovog vidokruga.

- Zove se nezgodom upravo jer niste bili spremni da će se desiti tako nešto, ali zaštitite oštre ivice stola da se nezgoda ne bi pretvorila u odlazak ka bolnici.

Budite oprezni

Dok beba ima mogućnost da dosegne bilo koji deo kuće sada kada je počela da puže, trebalo bi da obratite mnogo više pažnje kada počne da hoda, te može da dohvati ona mesta koja pre nije mogla dok je bila tiha. Tišina je zlatna jer vam potrđuje da je beba na sigurnom.

Obezbedite zalihe flastera

Koraci vašeg nezaustavljivog deteta znače da će nailaziti na mnogo stvari i puno padati. Teško je gledati svoje dete kako prima udarac, ali nekada jedino što možete jeste da mu ponudite flaster, mazite ga i ljubite, ukoliko nije nešto ozbiljno, naravno.

Povezane vesti

Uložite u udobnu obuću

Stopala mališe sada traže svu moguću podršku, pa uložite u udoban par cipela. Posao tih stopala je hodanje, trčanje, igranje, pa bi obuća trebalo da odgovara svim tim aktivnostima.

Koristite pelene na navlačenje

Poslednje što vaša zauzeta beba sad želi je ležanje zbog promene pelena, pa će vas one na navlačenje spasti oboje drame i suza. 

Fotografišite

Jednoga dana, pogledaćete unazad na tu fazu sa nostalgijom, i kada vaše dete ode oz gnezda imaćete kuću prepunu uspomena i slika koje vas podsećaju na te prošle dane. Dakle, pravite puno fotografija!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica