Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praktični saveti instruktora plivanja: Kada i na koji način naučiti dete da pliva

Kada se kaže da je dete plivač, šta je najvažnije prilikom procesa učenja i na koji način da upozorimo dete na opasnosti, savetuje instruktor plivanja mr Ivica Šćepanović.

  Izvor: Foto: Profimedia

Plivanje je jedna od najkorisnijih veština koje čovek može da nauči - osim što predstavlja jednu od najzdravijih sportskih disciplina, u nekim opasnim situacijama može nam spasiti život. Nema nikoga srećnijeg od deteta koje je upravo naučilo da pliva, ali put do ovog trijumfa ponekad može biti trnovit. Najteži je ipak početak i prevazilaženje dečjeg straha od vode.

Povezane vesti

Mr Ivici Šćepanoviću upravo je to posao - da nauči decu da plivaju. On je instruktor dečjeg fitnes centra i otkriva sa kojim se izazovima bore mali plivači u vodi.

"Prilikom učenja plivanja poverenje je stavka koja ima krucijalni značaj, a deca imaju najviše poverenja upravo u svoje roditelje. Samim tim, postoji određena olakšica u ovom smeru. Strah od novog fluida uvek postoji, nekad u većoj, nekad u manjoj meri, tako da prvi kontakt sa vodom i učenje nikako ne bi smeli da budu na silu, već postepeno. Dete mora da stekne određeni nivo sigurnosti, kako bi se prevazišao "grč" u kojem su oni najčešće na početku. Najbolje rezultate daje pristup kroz igru. Igrice u ovom slučaju mogu biti raznovrsne, od prskanja, trčanja kroz vodu, skakanja, imitiranja životinja do samog kretanja kroz vodu sa plivačkim pomagalima. Čitav ovaj proces treba da se obavlja sa osmehom na licu, kako deteta tako i roditelja. Takođe, kasnije skidanje plivačkih pomagala (šlaufi, mišići, prsluci itd.) mora se raditi postepeno, ali tim ritmom da dete niti stvori preveliku vezanost za pomagala niti pre nego što stvori određenu dozu sigurnosti kretanja kroz vodu”, kaže mr Ivica Šćepanović.

Povezane vesti

Prvo upoznavanje sa vodom, pa tehnike

"Vreme za koje dete može da nauči da pliva je potpuno individualno od deteta do deteta. Pojedina deca nauče da plivaju već posle 2-3 časa, i bez pomagala se slobodno kreću i održavaju u vodi, dok je kod drugih to duži proces i može potrajati do 20-tak časova. Ali može se reći da je nekih 10 časova prosek u kojem bi dete neplivač trebalo da usvoji ova znanja. Najveći faktor je upravo strah sa kojim počinju proces učenja, zato je bitno da se ništa ne forsira već da se dopusti proces "upoznavanja" sa vodom. Kasnije, kada pređu iz neplivačke u plivačku kategoriju, može se početi sa detaljnom obukom pravilnih plivačkih tehnika", objašnjava instruktor.

Neplivač ili plivač?

"Kategorija neplivač traje sve dok dete nije u mogućnosti da se samo održava i kreće kroz vodu, odnosno da zauzme horizontalni plivački položaj bez potanjanja i bez korišćenja plivačkih pomagala. Kada dete stekne ove sposobnosti, može se sa sigurnošću reći da je naučilo da pliva", objašnjava instruktor.

Upozoriti na opasnosti, ali bez zastrašivanja

"Deca treba da budu svesna opasnosti koje su realne u toku ovih aktivnosti, ali ne treba da ih prepadamo sa njima. Svi oni već imaju strah, u većoj ili manjoj mjeri, i vrlo su oprezni. U radu sa grupom, važno je da deca odmah nauče da se uzdaju u svoja pomagala i da se ne hvataju za svoje drugare, jer su to situacije gde mogu da se uspaniče, i onda moramo da se vratimo korak nazad u procesu učenja. Skakanja u vodu bez nadzora i dozvole, hvatanje za druge, trčanje po bazenu i ulazak neplivača u vodu bez pratnje instruktora ili roditelja, su neke od aktivnosti koje bi se mogle nazvati opasnima. Zato je bitno da sva deca budu osigurana u vodi i da postoji stalni nadzor nad njima. Ali ponovo napominjem da je bitno da naše strahove ne emitujemo na decu, jer oni sve to osećaju i proces se dodatno produžava", kaže Šćepanović.

Povezane vesti

Kada je pravo vreme za učenje?

"Svi znamo priču da dete po rođenju zna da pliva i da se održava na vodi. Strah od vode je nešto što razvijemo odrastanjem, tako da što se pre započne sa ovim procesom, to su rezultati bolji. U svetu je plivanje beba uveliko trend, upravo iz prethodnog razloga. Dete već od 4 godine može da počne obuku plivanja u grupnim uslovima rada i ovo je neki optimalni period za početak učenja. Autori širom sveta su saglasni da bi prve kontakte sa vodom dete trebalo da napravi već do pete godine, jer nakon ove granice strah je znatno veći, jer su i deca svesnija opasnosti. Deca mlađa od 4 godine takođe mogu da započnu sa obukom, ali u individualnim uslovima rada, jer njihova emocionalna zrelost i pažnja nije dovoljno razvijena da isprati rad grupe u novom fluidu", kaže instruktor plivanja.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica