Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali 'čudaci' koje niko ne razume: 7 neobičnih stvari koje rade veoma pametna deca

Čudno ponašanje je svojstveno pametnoj deci. Ipak, nema razloga da brinete, jer svi mali genijalci odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Budite ponosni ukoliko je i vaše dete takvo - mali čudak kojeg mnogi ne razumeju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu.

Sedam stvari koje rade pametna deca:

1. Tek su progovorili, a već izgovaraju pune rečenice

To su deca koja veoma rano znaju da izraze šta misle i osećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glinis Retklif sa portala "Romper" prisetila se iskustva sa svojom pastorkom - priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

"Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo neku reč reč, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu:'Poruka od kanadske vlade'. Imala je jedva godinu dana", napisala je.

2. Sećaju se događaja iz ranog detinjstva

"Pre neki dan me je ćerka ispitivala o vremenu kada smo išli na planinu. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće", pita se ova spisateljica.

3. Počinju da čitaju neverovatno rano

Često počinje s pretvaranjem dece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali počnu slučajno da prepoznaju reči, iako ih niko nikada tome nije naučio.

"Pre godinu dana moja ćerka je bila sa mnom u prodavnici. Zaustavile smo se pred policom sa "Specijal K" žitaricama koje ja nikada nisam jela i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: 'Šta je to tako specijalno u vezi sa njima?". Morala sam odlepljivati vilicu s poda od čuđenja", ispričala je.

4. Rano počinju da pamte svoje snove

"Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se dogodilo juče, barem po mom iskustvu."

5. Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

"To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira da čuva kao uspomenu sa putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele da znaju sve činjenice o 47 različitih vrsta dinosaurusa - kako se hrane, razmnožavaju, gnezde. I to u uzrastu od četiri godine", objašnjava Glinis Retklif.

6. Slažu svoje igračke na vrlo specifičan način

"Moje dete zaista ne bi trebalo da brine da li su igračke složene na ispravan način, na primer, od najviše do najniže, ili od najsvetlijih do najtamnijih", dodaje.

7. Imaju vrlo razvijenu maštu

"Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim nevervatne misli svoje dece i ono što se stvara u njima", kaže ova spisateljica.

Podstaknite razvoj inteligencije kod dece

Profesor Džilijan Stenli sa Univerziteta "Džon Hopkins" proučavao je visoko inteligentnu decu i pratio njihov razvoj narednih 45 godina - njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentovanu omladinu.

Jedan od tih mališana, koji su imali odlične rezultate na testovima, bila je i Kamila Benbov. Ona je danas dekan na Univerziteta Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebalo da praktikuju kako bi podstakli intelektualni razvoj svoje dece, što je dobra podloga za uspeh u životu, prenosi Independent

Povezane vesti

1. Izložite svoju decu različitim iskustvima.

2. Podržavajte ih i na emocionalnom i na intelektualnom nivou.

3. Uverite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često traže više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti - što je jako važno u njihovom napretku. 

4. Ako je dete posebno zainteresovano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvija svoje sposobnosti u tom smeru.

5. Hvalite njihov trud, pre nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.

6. Podstaknite decu da postavljaju pitanjai da preuzimaju intelektualne rizike. Ako budu rano izložena neuspehu, a to im predstavite kao deo života u kojem nešto nauče, to će na njih delovati podsticajno. 

7. Izbegavajte korišćenje izraza kao što su "nadaren si" i "veoma si inteligentan". To deci može postati teret.

8. Testirajte njihove sposobnosti. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica