Sve više je dece kod kojih se javljaju očne mane. Pored naslednog faktora oftalmolozi smatraju i da je upotreba tableta i kompjutera doprinela tome da je ova pojava sve učestalija. Savetuju očne preglede već od treće godine života.  ...

Kratkovidost se najčešće ispoljava u pubertetu, a od tridesete godine dalekovidost. U poslednje vreme povećao se broj dece sa očnim manama.

Naočare i kontaktna sočiva će biti sve češće u upotrebi kod dece, smatraju oftalmolozi. Oni savetuju redovne očne preglede već od treće godine, jer je te nepravilnosti moguće korigovati u ranoj mladosti.

Prof. dr Slobodanka Latinović, oftalmolog kaže: 

"Znači najvažnije je da bude od treće godine pa nadalje, recimo pred školu, ali i onda negde između 12-13 godina isto se javlja recimo kratkovidost počinje da se manifestuje, to je od prilike neko doba. Ne treba se toga bojati, decu treba na to pripremiti, da to ništa ne boli da je to ustvari jedan lepi pregled u kome se igra i doktor sa njim, za druge bolesti je potrebno da se radi češće, ali srećom one nisu tako česte."

Rano otkrivanje i pravovremeno lečenje, doprinelo je napretku. U 90 odsto slučajeva lečenje je uspešno, ukoliko se na vreme dijagnostikuje i pacijent se pridržava saveta lekara.