Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je vreme za nošu: Negativna posledica preranog odvikavanja od pelena

Ukoliko se dete u ranom uzrastu primorava da koristi nošu, pored toga što dete neće usvojiti ovu naviku, mogu se javiti i neke neželjene posledice.

  Izvor: Foto: Profimedia

Malo dete stolicu shvata kao nešto svoje - što može, ali ne mora da "da", pa njome pokušava da ucenjuje roditelje. Ono će da isprazni creva kada i gde hoće.

Povezane vesti

U našem narodu je, za razliku od primitivnih, kao i veoma razvijenih sredina, običaj da se starije odojče navikava da fiziološke potrebe obavlja u nošu. S obzirom na još nedovoljnu fizičku, nervnu i emocionalnu zrelost, ono u tom uzrastu često nije u stanju da shvati šta se od njega traži. Zato dugo vremena uzaludno sedi na noši, da bi na kraju ispraznilo creva kada samo oseti potrebu, i gde stigne. Ako bude kažnjeno, ili tretirano raznim čepićima i klizmama, sam akt defekacije će doživljavati kao neprijatan čin i maksimalno ga odlagati, što vodi ka hroničnoj opstipaciji.

Povezane vesti

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Svi #roditelji koji su prošli kroz to znaju koliko je teško naviknuti #dete na nošu, a među njima je i #tata Ian Sejdžer...

Posted by YuMama on Thursday, September 22, 2016

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica