Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi nakon polaska u vrtić: 6 saveta kako da roditelji pomognu detetu

Dete ne želi da spava u vrtiću, odbija da jede, kod kuće je nemirno, ponovo sisa prst? Saznajte kako bi roditelji trebalo da reaguju u ovim situacijama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon što dete krene u jaslice ili vrtić, mogu se pojaviti problemi koje možda niste očekivali. Kako bi oni bili brzo i lako savladani, veoma je važno da vi u tim situacijama reagujete na pravi način.

Izdvojili smo za vas najčešće probleme koji prate period adaptacije i kratke savete kako da ih rešite...   

Problem je spavanje u vrtiću?
Neka dete ponese omiljenu igračku sa kojom obično spava i kod kuće.

Povezane vesti

Odbija da jede?
Zamolite vaspitačicu da ne insistira i da ga ne ubeđuje. Njemu je potrebno vreme da se navikne na novu hranu. A dotle neka dobro doručkuje kod kuće.

Još ne ume samo da se obuče?
Ništa strašno, u društvu deca brže uče. Zamolite da ga ne grde i da mu se ne podsmevaju. Ni vi ga nemojte grditi, mnogo je efikasnije ako ga ubedite da mu danas to polazi za rukom bolje nego juče.

Povezane vesti

Kad se vrati kući, postaje veoma nemirno?
Nemojte odmah da zahtevate red i poslušnost. Ono na taj način, najverovatnije, izbacuje negativne emocije koje su se u njemu nakupile. Ako se u kući umirilo, možda čak i previše, pomozite mu da izrazi osećanja. Pitajte ga kako je provelo dan i dajte mu do znanja da razumete zašto se tako oseća. Tokom ovakvog razgovora dete će se u početku verovatno rasplakati, ali to su suze olakšanja. Ona treba da znaju da ih odrasli razumeju i da ih ne osuđuju.

Dete se vratilo starim navikama, traži da pije mleko iz flašice, sisa prst?
Pustite ga. Stanje koje se zove povratak u rano detinjstvo pomaže mu da se opusti i smiri. Povod za brigu biće jedino u slučaju ako i posle mesec dana nastavi sa time.

Povezane vesti

Na puti ka vrtiću dete plače i usporava korak?

Nemojte ga nagovarati, već ga pohvalite. Recite mu, na primer: "Ti si moja pametnica! Tek sad vidim koliko si veliki i hrabar..." i tako dalje. U toj situacija je važno da se priča. A najvažnije je da mamine reči probude samopouzdanje u njemu. Jer samo jaka osoba, čak i kad je dete, može izaći na kraj s teškoćama.

Povezane vesti

Pripremila: Suzana Obradović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica