Kako objašnjava Melisa Bajers, ovakvo razmišljanje podstakao je nemio događaj u Diznijevom holivudskom studiju, gde je njena porodica prisustvovala predstavi „Disney Junior Live show“. Po završetku predstave, koju je 247 posetilaca studija gledalo sedeći na podu , Melisina ćerkica je nestala. Iako roditelji samo pet sekundi nisu znali gde se njihovo dete nalazi, to je bilo dovoljno za nešto nalik srčanom udaru, piše Melisa.

Zbog bezbednosti deteta i sopstvenog spokoja, Melisa preporučuje majkama da koriste povodac za decu i naglašava da to neće povrediti dostojanstvo mališana, niti da dete na taj način biva izjednačeno s životinjom.

VIŠE: Šetnja utiče na pamćenje

„Niko ne kaže da je u redu da dete neprestano bude vezano, ali definitivno postoje situacije u kojima je povodac neophodan“, smatra Melisa.

Situacije koje je ona izdvojila kao rizične za dete i za koje preporučuje upotrebu povoca su sledeće:

1. U strašnoj ste gužvi.

„Pročitali ste moju priču“, podseća ova mama. „Volela bi da sam tada imala povodac.“

2. Pune su vam ruke.

Melisa otkriva da je nedavno pročitala priču jedne majke o tome koliko je teško paziti na mališane na aerodromu – ona je držala za ruke svoje dvoje dece i, ujedno, nosila torbe i kese. Zbog toga ova mama blogerka smatra da bi se povodac pokazao kao izuzetno koristan u ovoj situaciji.

3. Vaše dete ne voli da ga držite za ruku.

„Držanje za ruke – verovali ili ne – nije bezbedno za malu decu! Ukoliko vaše dete pokušava da se otrgne iz vašeg stiska, a vi ga čvrsto držite, može da iščaši rame ili lakat“, objašnjava Melisa i naglašava da to takvih povreda ne bi dolazilo kada bi uvek pri ruci bio povodac.

4. Dete ne želi da vas drži za ruku, već da istražuje okolinu.

„Lako je reći ’ili će me držati za ruku ili ide ukolice’, ali kada dete želi da istražuje – kako će to činiti ako ga mama drži ili je u klicima?“, pita se Melisa.

„Ponekad povodac može pružiti detetu više nezavisnosti, a ujedno ćete biti sigurni da neće otrčati niz ulicu.“

5. Visoki ste, pa je držanje za ruku bolno.

Kako ističe ova blogerka, njen suprug je veoma visok, zbog čega mu je bilo jako neprijatno, bolno i teško da vodi svoju ćerkicu ulicom držeći je za ruku. Nekoliko minuta hoda ne bi predstavljalo problem, ali on nije mogao da izdrži duže šetnje.

„Povodac bi bio od velike pomoći dok ona ne poraste koji centimentar“, završila je Melisa.

Smatrate li da su njeni stavovi ispravni ili verujete da je povodac snažna uvreda za dostojanstvo mališana?

Priredila: Tamara Sorak

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.