Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečji horoskop: Dete Vodolija

Originalni, zahtevni, znatiželjni... Kako odgajati dete rođeno u znaku Vodolije?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Vodolije upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac.

(0-2 godine)

Dobili ste bebu Vodoliju? Prvo što treba da imate na umu jeste da ne postavljate i ne očekujete nikakve standarde i pravila. Upliv Urana je definicija originalnosti i neobičnosti, pa će se njegova vladavina kod ovih beba ispoljiti vrlo brzo. Nervoza i burna reakcija na svaki nadražaj iz okoline su očekivane reakcije, pa se pripremite da budete maksimalno smireni, i da (najbolje na neki neuobičajen način) smirite svoju bebu.

(2-4 godine)

Zaboravite na sve klasične savete baka, prijateljica i iskusnih roditelja, osim ako i sami nemaju iskustvo sa detetom u znaku Vodolije. Iskustvo podizanja i nege ovih mališana je neponovljivo i uvek novo. Njihova logika je neobična. Oni će često da rasture igračku kako bi videli šta je unutra. Primećivaće stvari pored kojih ste vi hiljadu puta prošli a niste ih primetili. Interesuju ih leteći tanjiri, Marsovci, vanzemaljci uopšte, mobilni telefoni i kompjuteri. Poželjno je da im vrlo rano kupujete logičke igračke, u kojima će da traže brzo rešenje ili odgovor. Razgovarajte sa njima o svemu, i obavezno se pripremite na pitanja o elektricitetu, munjama i gromovima, svemiru, planetama i nevidljivim ljudima. Ne pričajte im naivno, morate da budete zanimljivi, potrudite se da im date što bolje objašnjenje.

Potrudite se ni oko čega ne pravite dramu, jer ovi mališani znaju i te kako da budu buntovni i burni u svojim reakcijama. Naročito treba da vodite računa o njihovom spavanju. Osim što Vodolija upravlja listovima nogu, ona vlada hipofizom i još nekim delovima kore velikog mozga, pa je san ovoj deci dragocen saveznik za uravnotežen razvoj.

Ovim malim istraživačima sveta oko sebe se često dešava da „zaborave“ da im je hladno napolju, ili ne osećaju apetit jer su zauzeti nečim, ili neće da spavaju usred zanimljive igre ili emisije na TV-u. U takvim situacijama morate da budete maksimalno dosetljivi, da im - na primer, ponudite priču o tome da i u snu ima raznih čuda, ili da njihove ćelijice traže da se ugreju kako bi se brže kretale.

(4-6 godina)

Polazak u vrtić je obično preloman period u životu vašeg malog „Uranca“. Nikada nećete moći da predvidite kako će da se socijalizuje,  jer će iznova da vas iznenađuje. Može, čak, da se desi da posle sjajnog prilagođavanja i veselosti kada odlazi u vrtić, nastupe periodi negodovanja i osamljivanja. Teško mu je da vam se potpuno otvori, a posebno da vam kaže kako neki postupak svojih drugara doživljava traumatično. Znak Vodolije vlada prijateljima, pa je jako važno da baš u ovom periodu uspostavi duh saradnje, da postane deo „tima“ u kome pronalazi sebe, ali to mora da bude krajnje spontano. Bilo kakva vaša pomoć i asistencija su suvišni. Vi tu možete da budete samo podrška, ali ne i aktivan učesnik. Komunikacija puna neobičnih reči iz crtanih filmova je vrlo svojstvena ovim mališanima, a jedna od omiljenih priča im je Alisa u zemlji čuda.

Bavljenje kolektivnim sportovima je vaš dragoceni saveznik u vaspitanju deteta. Prvo zbog cirkulacije i razvoja mišića nogu, a zatim i zbog timskog duha, što će mu jako prijati. Mali pripadnici ovog znaka vole sve što se uči logikom, a informacione tehnologije i uređaji u njihovim rukama izgledaju kao da su se rodili sa tim.

Ova deca vole toplu i vrlo modernu odeću, mada njihove odevne kombinacije mogu da budu tako luckaste da ih svi gledaju u čudu. Nemojte da im zabranjujete da sama biraju odeću, jer - šta je smešna odeća u poređenju sa mogućim udaljavanjem od vas.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica