Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Raka upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac.

(0-2 godine)

Bebe Rakovi ili "Mesečeva deca", jer je to jedini znak kojim vlada Zemljin satelit - Mesec, imaju jako nežna osećanja i veoma im je potrebno iskazivanje emocija. Deluju previše osetljivo, jer je Mesec najbrža planeta i najčešće menja znak i uticaje. Najjaču vezu imaju sa majkom - biće kao kengurčići, željni majčine blizine skoro uvek. Nekada jako mirni i veseli, nekada vidno uznemireni i razdražljivi, ali nikada ravnodušni. Imaju problema sa jakim izlivima osećanja, a ako bliske osobe ne razumeju njihovo stanje, mogu da pokažu izuzetan bes ili uvređenost. Veoma je važno da imaju ustaljen dnevni ritam i da im  okruženje bude prijateljsko i poznato.

Mali Rakovi uče i usvajaju znanja o svim pojavama oko sebe sa osetljivošću i osećajnošću, i uvek o svemu imaju emotivan stav, a pojmove i svoje aktivnosti dele na omiljene i neomiljene. Vrlo rano pokazuju koje boje vole i jako su vezani za omiljenu igračku. Obožavaju prijatan prostor i nežne, pastelne boje u svom okruženju. Kreću se obazrivo, a najveći podsticaj na svaki podvig koji postignu, biće zagrljaj i poljubac majke ili bake. Očevi malih Rakova mogu da osete blagu ljubomoru i zapostavljenost, pa u tom slučaju treba da budu što nežniji i osetljiviji prema svojim bebama. Ponekad mogu da budu jako stidljivi, zato je veoma važno da se polako oslobode. Nikada nemojte da vaše dete preterano forsirate ako nešto ne želi da uradi.

(2-4 godine)

Zanimljiv uzrast za male Rakove. Više će voleti da im pričate, nego da oni pričaju. Knjiga bajki im je jako zanimljiva, a svoje omiljene bajke ili crtane filmove su u stanju da gledaju nebrojeno puta. Nikada im ne treba povrediti osećanja poređenjem sa njihovim vršnjacima. Naročito je važno znati da su im motorika i sportske sklonosti slabo izražene u ovom uzrastu. Sa druge strane, emotivna zrelost i vezivanje za drage osobe su odlika baš ovog perioda - to je, u poređenju sa decom rođenom u ostalim znacima, vrlo rano. Mali Rakovi imaju svoje rituale sa svim voljenim osobama u svom okruženju. Najviše pamte bilo kakav pojam ako je kod njih proizveo neko osećanje. Socijalizacija je u početku vrlo spora i zahtevna, jer mogu da pokažu preosetljivost. Ali, kada se povežu sa samo jednim vršnjakom iz grupe, problem je potpuno rešen.

Mali pripadnici ovog znaka obožavaju da spavaju pa, ako idu u vrtić, moraju da legnu dovoljno rano kako bi bez razdražljivosti i nervoze započeli novi dan. Inače, ako je vaše dete uradilo nešto neprijatno, ne treba da ga kažnjavate, najčešće je dovoljno da ga opomenete i pokažete kako ste tužni zbog njegovog postupka.

(4-6 godina)

U ovom uzrastu, nastupaju nagle promene. Dok su bili suviše mali i ponašali se kao bebe, tražeći svu pažnju koju su mogli da dobiju, svi oko njih su na to navikli. Sada vam se može učiniti da su odjednom naglo porasli i sazreli. Baš u uzrastu oko četvrte-pete godine, deca Rakovi počeće da iskazuju brigu za osobe koje vole. Biće jako zabrinuti za mamu ako primete da je tužna ili da je boli glava. Čak i kada ne zapitkuju mnogo o problemu osobe koju vole, treba im prekinuti zabrinutost opuštenom pričom - kako je to sitnica. Ova deca jako upijaju emocije iz svog okruženja, i duboko u sebi zadržavaju sva emocionalna sećanja. Prema njima treba biti uvek pažljiv i svestan njihovog prisustva i osećanja. Ova dečica vole da uče o prirodi, a najviše o životinjama koje žive u morskim dubinama.

Važno je da se ispolji detetova kreativnost, zato mu dajte ideju kako da savlada izradu nekih predmeta, odnosno "umetničkih dela". Preporuka je da mali Rakovi vajaju u testu, prave nakit i ukrase od testenine, ili da slikaju kućni ambijent. Ključno u učenju je da postignu dobru koncentraciju, a ako ne prihvate vaspitačicu i ne uspostave prijateljski kontakt - neće se maksimalno potruditi, nego će da se povlače i imaju vrlo malo volje za učenje. Tu mogu mnogo da pomognu roditelji, da budu spona sa vaspitačicom.