Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečji horoskop: Dete Blizanac

Radoznali, komunikativni, kreativni... Kako se odgajaju mali Blizanci?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Blizanca upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac.

Od 0-2 godine

Beba rođena u ovom znaku neće moći da se takmiči ni u veličini, ni po snazi - jer vladajuća planeta je Merkur - vižljast, večito mlad glasnik bogova. Međutim, intelekt se kod ove dece budi jako rano, pa će da primećuju čak i ono što vi ne biste ni sanjali da mogu da primete.

Jako je važno da komunicirate sa vašim malim Blizancem što više, i to od prvih dana života. Pričajte mu o svemu što radite, pa on neće da plače. Igračke koje ispuštaju zvuk kada se dodirnu određeni brojevi, slova ili slike će u uzrastu od samo nekoliko meseci moći dugo da zadrže njegovu pažnju.

Brzo se kreće, a čim prohoda - počeće sa vama da igra žmurke, nalazeći razne kutke (naročito po ormarima), pa nećete moći da ga lako nađete. Hrana mora da bude servirana tako da budi radoznalost da je proba. Inače, radoznalost je njegova ključna osobina, pa ako je ne zadovoljite, imaćete veliki problem.

Mali Blizanci su društveni, zbog čega će vaš mališan radije da provodi vreme u šetnji sa vašim prijateljicama koje imaju bebe, nego da ste sami. Lako im je skrenuti pažnju. Zato, kada treba da budu usmereni na hranu ili pripreme za spavanje, njihova čula nikako ne treba da budu previše stimulisana glasnom muzikom ili televizijskim programom. Naročito lako pamte reklame i zvučne slogane, i jako rano ih ponavljaju. Zato im je potreban mir i tišina da bi se zaista odmorili.

Povezane vesti

Od 2-4 godine

Radoznalost raste, pa vaš mali Blizanac još ništa nije video ni čuo a da nije dobio želju da to istraži do kraja. To su vrlo komunikativna deca, koja jako vole društvo, pa se u vrtiću snalaze kao riba u vodi. Vi ćete, možda, da osetite kako ste sada "manje važni", a i činiće vam se da je odvajanje prerano.

Energija ovih mališana je umerena, a interesovanja toliko široka da ih nije uvek lako odrediti. Zato morate dobro da razmislite šta vaše dete stvarno najviše interesuje. Ne podstičite mnogo započetih stvari, već ga usmeravajte da ono što počne i završi. Najvažnije je da ga ne forsirate mnogo. Jer, ukoliko ne ispuni vaša očekivanja, može da bude jako nervozno, da oseća potisnuto nezadovoljstvo sobom, koje vremenom prerasta u komplekse, bez usmerenosti na konkretnu akciju i cilj.

Mali Blizanci su osetljivi na probleme sa zdravljem koji imaju psihosomatsku osnovu, zato je potrebno puno razumevanja i razgovora kako bi osećali stabilnost i smirenost. Inače, vole da  izmišljaju priče. Vrlo je važno da se to ne shvati kao "uvredljivo", nego kao njihova kreativna crta, i da se ne nazivaju lažljivcima. Vole modernu odeću i igračke, pre svega digitalne.

Od 4-6 godine

Ovo dete je sada već mali brbljivac, koji vam po ceo dan prepričava i stvarne i nestvarne zgode i nezgode. Vaše najvrednije vrline biće strpljenje i želja da ga razumete. Pošto neće moći lako da odluči šta pre da uči, a želeće sve, veoma je važno da ga ne opterećujete previše dugim vremenom učenja i ne preterujete u želji da bude što uspešnije, sa mnoštvom naučenih podataka i činjenica. Nikako ne treba da vam bude cilj da zna od svega pomalo (čemu su, inače, sklona ova deca), nego o nečemu mnogo.

Ovo je dobro vreme za početak učenja stranog jezika, čemu su mali Blizanci jako skloni, ali samo ako oni to žele.

Najbolje je da kod vašeg deteta razvijate veštinu izrade nekih predmeta, koji će biti i originalni i korisni, jer će to da mu razvija sitnu motoriku (koja je, inače, jako dobra kod malih Blizanaca), ali i zadrži pažnju na duže vreme. Moguće je da vaš mališan rano nauči da čita i piše, a obožavaće pesme i igre rečima. Od matematičkih pojmova, najviše ga zanima sve što ima veze sa logikom, pa će mu logički zadaci biti najdraži. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ništa ne radi brzopleto, nego koncentrisano i tačno.

Prema malom Blizancu budite prijateljski nastrojeni, budite mu sagovornik. Pazite da redovno jede i spava, jer se može desiti da od silnih aktivnosti to zaboravi. Ključni su podrška i razumevanje, što stalno treba da oseća.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica