Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za zdrave i lepe dečje zubiće

Da li su svi slatkiši štetni za zube i koliko na razvoj zubića utiču sisanje palca ili cucle? Na ova pitanja odgovara dečji stomatolog.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sa dobrim navikama za očuvanje zdravlja zuba treba početi od malih nogu. Naučite dete šta sve može da bude štetno za zubiće i zašto je važna redovna i pravilna higijena.

Kako zaštititi dečje zubiće od štetnog uticaja slatkiša, jer nije baš uvek moguće kontrolisati šta deca jedu i braniti im baš sve što je slatko?

Do skoro je vladalo mišljenje da je najbolje braniti deci da jedu sve slatkiše, i da je to najbolji način da se sačuvaju zubići. Međutim, savremena istraživanja negiraju takvu teoriju, i po štetnosti svrstavaju slatkiše u različite kategorije. Tako, na primer,najštetniji slatkiši za dečje zube su: karamel bombone, gumene bombone, punjene čokolade, tvrde lizalice, i mnogi slični proizvodi.

Naravno, i drugi slatkiši, koji nisu navedeni, takođe imaju štetno dejstvo na zube - na koje deluju svojim šećerima, ali ono može da se eliminišedobrim pranjem zubića odmah nakon uzimanja slatkiša.

Kod poslastica prve kategorije po štetnosti za zube, jedno pranje zuba neposredno posle konzumiranja nije dovoljno, zato što se vrlo lepljivi šećeri, pa i celi delovi slatkiša vrlo teško skidaju sa površine gleđi zuba. Najbolja prevencija od bilo kakvih problema na dečjim zubićima je higijena i samo higijena, naravno - uz stalni roditeljski nadzor.

Na sledećoj strani pročitajte da li je i koliko sisanje prsta i dude štetno za razvoj zuba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica