Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto deca toliko vole kompjutere?

Čudesni ekran i tastatura pomoću koje mogu da produže svoju misao ili nameru da se igraju, stvaraju u deci osećaj kao kada umesto igračke dobiju živog ljubimca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kompjuteri su postali nezamenljiv instrument našeg rada, učenja i obaveštavanja. Više nije značajno pitanje da li deci treba dozvoliti korišćenje kompjutera, već na koji način i koliko vremenski dugo, u kontinuitetu. Treba pridodati i pitanja u vezi sa starosnom granicom deteta koje koristi kompjuter. A ona se svakim danom pomera ka mlađoj deci.

Zašto deca toliko vole računare? Odgovor na ovo pitanje je skoro identičan kao i odgovor na pitanje zašto odrasli toliko vole da gledaju televiziju, i zašto joj toliko veruju.

Kompjuter - savršena igračka
Za decu su kompjuteri više od obične igračke. Čudesni ekran i tastatura pomoću koje mogu da produže svoju misao ili nameru da se igraju, stvaraju u deci osećaj kao kada umesto igračke dobiju živog ljubimca. To je mogućnost da pomoću svojih malih prstiju stvore čarobnu sliku na ekranu. Zato toliko i vole igrice - sve što se kreće i

Kompjuter za dete od pet godina nije isto što i za dete od deset godina

što je šareno, a imaju mogućnost da to stvore ili izbrišu. Međutim, kompjuter za dete od pet godina nije isto što i za dete od deset godina.

Najjednostavnije rečeno, kompjuterski programi su tehnički prerađena i ubrzana čovekova misao, njegovo znanje. U periodu kada je razvoj deteta buran, kada ono izlazi iz područja instinktivnog i prelazi u područje saznajnog - a to je, otprilike, oko treće godine - dešava se da toliko brzo usvaja pravila manipulacije kompjuterom, da se njegova logika tako lako poklapa sa logikom igrica i korišćenjem tastature, da roditelji odmah pomisle: "Moje dete je genije!".


Međutim, to nije ništa posebno. Dete je prosto "ušlo" u logiku kompjuterskog programa - ma kakav on bio, jer su i detetova logika i kompjuterski program uprošćeni i lišeni svake logičke manipulativnosti, koja se nataložila kod odraslih. Zato se deca i kompjuteri toliko vole. Nešto slično se dešava i sa učenjem stranih jezika.

Opasnosti koje vrebaju "iz kompjutera"
Ali, postoje granice, pogotovo ekološke... Naime, računari i sva prateća oprema su već postali opasno elektronsko đubre, opasan alat koji u rukama nekog ko ne zna šta je to - može da bude opasan.

Kompjuter može na mnogo načina da povredi vaše dete:

1. Ekran sam po sebi zrači.
2. Dete ne zna da namesti svoje telo u ispravan položaj, pa neprestano i prekomerno gledanje ekrana može da naškodi očima. 3. Kompjuter može da povredi detetove emocije, može da mu donese i psihičke i emotivne probleme.

Ne paničite! Govorimo o prekomernoj upotrebi kompjutera, igranju igrica ili, kasnije, nepažljivoj upotrebi društvenih mreža na kompjuteru. Važno je da znate kako se pravilno i zdravo koristi kompjuter.Predrag Vuković Peđolino

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica