Pripremni predškolski program u vrtićima ili pri pojedinim osnovnim školama, koji je postao obavezan i u našem sistemu obrazovanja, nametnuo je neophodnost boravka deteta u vrtiću ili predškolskoj ustanovi minimum jednu godinu pre polaska u školu.

Pored obrazovne uloge koju predškolski program ima, druga je socijalizacija. Smatra se da je za dete neophodno da, pored određenih znanja, ima i određene socijalne veštine pre nego što krene u školu.

PsovkeNažalost, podrazumeva se da uticaj vršnjaka može biti i negativan (naučiće ružne reči i psovke, na primer), ali i to je sastavni deo odrastanja. Ne možete ih izbeći, a zbog više razloga - dobro je da se dete sa ovim uticajima sretne što ranije.

Više o ovoj temi saznajte u tekstu: Kad dete počne da psuje

U tom smislu, dete može da krene u vrtić i sa pet ipo ili šest godina. Međutim, što ga ranije upišete, utoliko će ono imati više vremena da nauči da deli, da se svađa, miri, neguje svoja drugarstva, konstruktivno razgovara.

Društvo vršnjaka je neophodno od što ranijeg uzrasta. Naime, koliko god roditelji pokušavaju da u igri sa svojim detetom budu saigrači, oni uvek ostaju mama ili tata, i uvek odrasla osoba. U tom smislu, ne možete mu biti adekvatno društvo. Takođe, roditelji su često umorni, prezasićeni svojim obavezama, pa se igri sa detetom posvećuju sa delimičnom pažnjom.


Foto: Shutterstock

Sa druge strane, nisu ni sva deca spremna za kolektiv (vrtić) sa tri godine. Ukoliko su odrastala prezaštićena, imala više odraslih osoba njima posvećenih u svojoj okolini, sigurno je da će adaptacija na vrtić biti teža. Postoji mogućnost i da dete, jednostavno, još nije zrelo za kolektiv. Tada se obično predlaže da se polazak u vrtić odloži na nekoliko meseci.

Ipak, čak i kada dete ne ide u vrtić, društvo vršnjaka mu je neophodno. Ne samo da će to ubrzati njegov razvoj, već će ga preusmeriti u drugom pravcu. Zato, omogućite svom detetu što više kontakata sa decom u parku, igraonicama i slično. 

Jelena Holcer, pedagog