PATKICE ZA KUPANJE SU LEGLO BAKTERIJA: Istraživači su ih prerezali i otkrili grozne stvari, evo kad i kako da ih čistite

Igračke za kupanje se ne peru same, evo kako da ih čistite da se bakterije ne bi razmnožavale.

Shutterstock

Roditelji često kupuju igračke za kupanje deci. Najčešće se u kupatilima mogu videti gumene patkice, žabe i slične igračke, ali koliko je to pametno i kako treba da se održava higijena, otkrivaju stručnjaci.

Oni su došli do zaključka da su plastični materijali uronjeni u vodu idealna podloga za razvoj gljivica i bakterija.

"Unutrašnji delovi plastičnih igračaka kojima se deca igraju u kadi su prepuni bakterija i gljivica , što se vidi golim okom tek kada ih dete, igrajući se, pritisnu, a iz njih izađe tamna gusta tečnost", stoji u saopštenju koje je objavila švajcarska vlada.

Većina ljudi ne razmišlja o tome šta se nalazi unutra, misleći da se same igračke peru za vreme kupanja deteta. Budući da je reč o gumenim igračkama, koje prilikom stiskanja ispuštaju vazduh iz sebe i stvaraju zvuk pištanja, ako je stisnete pod vodom, ona usisa vodu koja se u njoj može zadržati danima. Takva voda se vremenom pretvara u leglo bakterija.

Gljivice i bakterije ne ugrožavaju zdravlje, ali igračke operite jednom nedeljno.

Stručnjaci su jedanaest nedelja eksperimentisali sa plastičnim igračkama za kupanje. Deo igračaka su izložili čistoj, a deo prljavoj vodi koja je sadržala ostatke sapuna i telesnih izlučevina.

Nakon 11 nedelja prereazili su ih na pola i otkrili između pet i 75 miliona ćelija na četiri centimetra.

Shutterstock  Igračke za kupanje su leglo bakterija

Rezultati istraživanja su pokazali da su u skoro 60 odsto igračaka pronađene gljivice, a u 80 odsto njih potencijalno patogene bakterije. Napomenuli su da pronađene bakterije i gljivice ne ugrožavaju zdravlje dece, osim u slučaju dece sa otvorenim ranicama koje se dodirom sa njima mogu dodatno inficirati.

"Bakterije iz plastičnih igračaka kod neke dece jačaju imunitet, ali u nekim slučajevima mogu izazvati i želudačno-crevne infekcije, infekcije oka ili uha", izjavio je mikrobiolog koji je radio na istraživanju.

Smatra se da nije potrebno baciti sve plastične igračke koje deca imaju u kadi, ali se preporučuje da se jednom nedeljno operu i dezinfikuju. Najbolje ih je dobro izribati običnim antibakterijskim sapunom, a potom im unutrašnjost isprati mešavinom sirćeta i sode bikarbone. Zatim ih ocediti i ostaviti da se osuše do sledećeg kupanja.

(Yumama)