DA LI DECA SMEJU DA PIJU GAZIRANU VODU? Lekari upozoravaju koliko mogu dnevno i zašto može da im smeta

Mnogi se pitaju da li se deci preporučuju gazirana voda i pića? Neki brinu da karbonizacija nije dobra za zube, varenje ili ishranu njihove dece. Drugi roditelji naginju ovim pićima kako bi svojoj deci pružili opcije bez šećera.

Shutterstock

Limenke i flaše gazirane vode postale su sve prisutne u prodavnicama, restoranima, frižiderima, pa čak i u rukama dece. Posebno sa voćnim  ukusima, mnogi uživaju u ovim gaziranim pićima kao alternativi bez kalorija za zaslađene gazirane sokove. Gazirana voda može biti deo zdrave ishrane za decu — posebno u poređenju sa ispijanjem slatkih sokova — ali manje je definitivno više, kaže Ejmi Rid, pedijatrijski dijetetičar i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Šta je gazirana voda?

Generalno, gazirana voda je voda sa mehurićima. Ovo piće ima mnogo imena, uključujući sodu, gaziranu vodu, kiselu vodu. Može se kupiti u bocama ili limenkama. Različite gazirane vode imaju manje ili više gasa. Mogu biti obične ili prožete raznim aromama, solju (natrijumom) i drugim mineralima. Neki napici sa mehurićima takođe imaju kofein ili druge sastojke koji povećavaju energiju ili hranljivost.

Vrste gazirane vode

Postoje četiri uobičajena tipa gazirane vode, kaže Rid. To su:

  • Kisela voda, soda: Ovo je voda koja je gazirana gasom ugljen-dioksida (C02) i sadrži natrijum i dodatne minerale.
  • Aromatizovana kisela voda: To je voda sa dodatkom gasa, ali bez dodatih minerala. Često se dodaju ukusi, poput voća ili začinskog bilja.
  • Gazirana mineralna voda: Karbonizacija u mineralnoj vodi dolazi iz prirodnog izvora ili bunara. Ova vrsta gazirane vode takođe sadrži minerale, kao što su natrijum, magnezijum i kalcijum. Ponekad se dodaje dodatna karbonizacija da bi se povećali mehurići.
  • Tonik voda: Tonik je gazirana voda koja sadrži minerale, kao što je natrijum. Dodaje se i kinin. Kinin ima gorak ukus, pa se dodaje šećer da bi se uravnotežio ukus.

Prednosti i nedostaci gazirane vode

Generalno, korišćenje gazirane vode ima i prednosti i nedostatke. Negativne strane ovih pića mogu biti pojačane kod male dece, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama. Kao rezultat toga, mnogi lekari, nutricionisti i stomatolozi preporučuju potpuno izbegavanje ovih pića - ili ih ograniče na povremeno uživanje.

Glavni plus gazirane vode je u tome što ona nije - zašećereni napitak. Gazirana voda nudi uživanje u šumećem napitku bez šećera i kalorija.

Ova činjenica je važna jer su slatka pića, uključujući sokove, sportska pića, veliki pokretač rastuće epidemije gojaznosti među decom. U ovom kontekstu, zamena zašećerenog napitka gaziranom vodom može se smatrati pobedom. Imajte na umu da se nutritivni deficiti mogu razviti ako penušava pića zamene zdravije opcije, kao što su mleko i voda. U idealnom slučaju, ove opcije bi trebalo da budu glavni napici u tipičnoj dečjoj ishrani, kaže Rid.

 „Moj savet je da razmišljate o gaziranoj vodi kao o poslastici“, kaže Meri Hejs, doktor medicine, pedijatrijski stomatolog iz Čikaga, Ilinois i portparol Američkog stomatološkog udruženja (ADA). Malo je verovatno da će povremeno korišćenje koja ne postane uobičajena predstavljati problem, dodaje ona. U međuvremenu, često pijenje ovih napitaka može na kraju imati štetne uticaje na ishranu, snagu kostiju i zdravlje probave, kaže dr Džonatan Šenkin, pedijatrijski stomatolog iz Ogaste, Mejna.

Uticaj na ishranu

Sve u svemu, zamena zaslađenih gaziranih pića, nezaslađenom gaziranom vodom je bolji izbor, kaže Rid. Ali, zapamtite da gazirana voda sama po sebi ne nudi nutritivne prednosti. Ogroman potencijalni nedostatak davanja ovih pića deci je rizik da će ih češće piti umesto zdravije opcije, kao što su mleko, nemasni proteini, voće i povrće.

Gazirana voda može povećati detetov osećaj sitosti. To bi moglo dovesti do toga da imaju smanjen apetit za hranu bogatiju hranljivim materijama, jer su njihovi stomaci mali. Ako se maloj deci daje gazirana voda umesto negazirane vode, ona neće više voleti ukus obične vode, što je važno za zdravu hidrataciju, upozorava dr Šenkin. Pored toga, neke gazirane vode imaju visok sadržaj natrijuma.

„Ako dete pije velike količine gazirane vode, roditelji treba da izaberu onu sa najmanjom količinom natrijuma“, preporučuje Rid.

Zapamtite, Američka akademija za pedijatriju (AAP) naglašava važnost podsticanja dece da biraju običnu vodu kada su žedni. U idealnom slučaju, deca od 1 do 3 godine treba da piju 4 čaša vode ili mleka dnevno, od 4 do 8 godina treba 5 dnevno, a starijoj deci 7 do 8 čaša dnevno.

Uticaj na zube i kosti

Gazirana voda je blago kisela, tako da prekomerna konzumacija može ispirati kalcijum i dovesti do oštećenja gustine kostiju, što utiče i na kosti i na zube. Ovaj uticaj se može ublažiti odabirom opcija bez ukusa, jer arome poput citrusa često dodaju još veću kiselost, kaže dr Žan Bošam, pedijatrijski stomatolog iz Klarksvila, i predsjednik Američke akademije za dečju stomatologiju (AAPD).

„Ako će vaše dete da pije gaziranu vodu sa ukusom“, kaže dr Bošam, neka pije za vreme obroka, jer će se kiselost razblažiti hranom koju jede“. Pored toga, mnoga komercijalno dostupna pića, kao što su sportska pića, takođe su kisela i potencijalno štetna za zube. Ne želimo da deca piju gazirano, ali zapamtite ova pića takođe imaju negativnu komponentu kiselosti i štete zubima.

Uticaj na varenje

Gazirana pića imaju različite uticaj na varenje. U nekim slučajevima može ublažiti uznemireni stomak, a postoje čak i neke male studije koje su pokazale da gazirana voda može pomoći u oslobađanju od zatvora. Ali prekomerno pijenje gazirane vode može izazvati stomačne tegobe, posebno kod male dece.

"Gazirana pića dovode do gutanja vazduha, što izaziva gasove. Svako dete može drugačije da reaguje. Ako se vaše dete žali na pojačano gasove, nadimanje ili preterano podrigivanje, možda će morati da se smanji unos gazirane vode", savetuje Rid. Pored toga, ako vaše dete ima alergije na hranu, pogledajte izvor bilo koje arome, savetuje Rid. Često će sastojci biti navedeni na etiketi hrane.

O starosnim i količinskim ograničenjima mišljenja su pomešana. Ali jasna poruka stručnjaka je da grešite u ograničavanju unosa i odlaganju od uvođenja ovih pića kada je to moguće.

„Smatram da što duže odlažete korišćenje gaziranih pića, to bolje, jer se deca tada ne naviknu na njih i kasnije žele samo sve više nezdravih gaziranih pića“, kaže Tanja Altman, pedijatar koji radi u Kalabasasu u Kaliforniji.

Rid preporučuje da roditelji „tretiraju gaziranu vodu sličnom voćnom soku“ kada odlučuju o odgovarajućim količinama, a ne da o njoj razmišljaju kao o zameni za vodu.

"U zavisnosti od starosti, dete može da pije 120 do 250ml dnevno", kaže ona. Međutim, imajte na umu da mnogi proizvodi vode sa mehurićima sadrže 350ml ili više. Prema AAP-u i Američkom udruženju za srce, deca mlađa od 5 godina ne bi trebalo da imaju napitke sa dodatkom šećera, kofeina ili veštačkih zaslađivača. Budite sigurni da gazirana pića koja piju ne sadrže te sastojke.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_