Medenjaci su omiljena poslastica za novogodišnje i božićne praznike, a možete ih praviti u raznim oblicima. Uključite mališane u pripremu kolača, zabavljajte se, šarajte medenjake i uživajte u slatkom ukusu vazdušastih kolačića.
Koliko su medenjaci poseban kolač pokazuje i to što u Švedskoj 9. decembra obeležava dan medenjaka. Ova poslastica zauzima posebno mesto u srcu svakog deteta, a miris cimeta i toplog testa i nas vraća u detinjstvo i budi uspomene. Zato pripremite slatku čaroliju za praznike i upustite se u avanturu prirpreme medenjaka.
Evo originalnog recepta:
Sastojci:
- 1 jaje
- 100g margarina
- 100 g šećera
- 100 g meda
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice đumbira
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/2 kašike kakao prah bez šećera
- 1 kašika vode
- 500g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za glazuru:
- 2 kašike soka od limuna
- 200g šećera u prahu
- 1 belance
Priprema:
Umutiti omekšali margarin sa solju, cimetom i đumbirom. Dodajte šećer i med, umutite dok ne postane glatko. Rastvorite kakao prah u vrućoj vodi i malo ohladite. Dodajte jaje i kakao u testo. Dodati pola brašna i umutiti mikserom. Zatim dodajte ostatak brašna i umesite rukama u gusto testo. Ako nije dovoljno gusto, dodajte još malo brašna. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 2 sata.
Izrežite šablone čovečuljaka od papira ili kupite posebne kalupe. Na pergamentu za pečenje razvucite testo u tanak sloj debljine oko 3-5 mm, i kalupom vadite testo ili secite nožem po šablonu.
Na pleh stavite papir za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 10-12 minuta. Zatim izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Pripremite glazuru. Umutiti belanca sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Koristite ovu glazuru da kreirate lica, šare i dugmiće na čovečuljcima. Ne plašite se improvizacije. Ostavite u hladnoj prostoriji dok se glazura ne osuši, a onda poslužite.
(Yumama/T.A.S.)
BONUS VIDEO: