ORIGINALNI RECEPT ZA PRAZNIČNE MEDENJAKE: Mekani kao duša, mirišu na cimet i ljubav - pravite ih zajedno sa decom

Originalni recept za praznične medenjake - evo kako da ih napravite zajedno sa mališanima... Topli, ukusni, vazdušasti i mirišu na cimet!

Shutterstock

Medenjaci su omiljena poslastica za novogodišnje i božićne praznike, a možete ih praviti u raznim oblicima. Uključite mališane u pripremu kolača, zabavljajte se, šarajte medenjake i uživajte u slatkom ukusu vazdušastih kolačića.

Koliko su medenjaci poseban kolač pokazuje i to što u Švedskoj 9. decembra obeležava dan medenjaka. Ova poslastica zauzima posebno mesto u srcu svakog deteta, a miris cimeta i toplog testa i nas vraća u detinjstvo i budi uspomene. Zato pripremite slatku čaroliju za praznike i upustite se u avanturu prirpreme medenjaka.

Evo originalnog recepta:

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 100g margarina
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/2 kašike kakao prah bez šećera
  • 1 kašika vode
  • 500g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 2 kašike soka od limuna
  • 200g šećera u prahu
  • 1 belance

Priprema:

Umutiti omekšali margarin sa solju, cimetom i đumbirom. Dodajte šećer i med, umutite dok ne postane glatko. Rastvorite kakao prah u vrućoj vodi i malo ohladite. Dodajte jaje i kakao u testo. Dodati pola brašna i umutiti mikserom. Zatim dodajte ostatak brašna i umesite rukama u gusto testo. Ako nije dovoljno gusto, dodajte još malo brašna. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 2 sata.

Izrežite šablone čovečuljaka od papira ili kupite posebne kalupe. Na pergamentu za pečenje razvucite testo u tanak sloj debljine oko 3-5 mm, i kalupom vadite testo ili secite nožem po šablonu.

Na pleh stavite papir za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 10-12 minuta. Zatim izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Pripremite glazuru. Umutiti belanca sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Koristite ovu glazuru da kreirate lica, šare i dugmiće na čovečuljcima. Ne plašite se improvizacije. Ostavite u hladnoj prostoriji dok se glazura ne osuši, a onda poslužite.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Posne bajadere sa orasima  Instagram/helens_vegan_kitchen