KOLAČ KOJI SMO VOLELI U DETINJSTVU, A DECA DANAS ZA NJEGA NE ZNAJU: Šam rolne - napravite mališanima kremastu čaroliju

Napravite mališanima kolač vašeg detinjstva - vreme je za kremastu čaroliju koju mogu da donesu samo šam rolne!

Shutterstock

Šam rolne, tako slasne i kremaste, kolač koji je definitivno urezan u uspomenama iz detinjstva. Mnogi pamte hrskave rolnice od lisnatog testa sa nežnim kremom unutra, posute šećerom u prahu odozgo. Čini se da je ovaj desert oduvek bio sa nama, ali u stvari je došao iz Nemačke.

Rolnice su prvobitno izmišljene u Austriji. U zemljama nemačkog govornog područja nazivali su ih "penastim rolnama" (nemački: Schaumrollen) ili "Šilerovim kovrčama", "Šilerovim uvojcima" (nemački: Schillerlocken). To je zato što je njihov oblik podsećao na lokne kose pesnika Fridriha Šilera, barem je tako bio prikazan na portretima.

Nekada je ovaj kolač bio glavna zvezda u svakoj poslastičarnici i svečanoj trpezi, a danas se u poslastičarnicama pojavilo mnogo drugih ukusnih kolača. Ipak, kada pogledate šam rolne budi se nostalgija. Ovaj kolač je sjajan za decu, "trubice", odnosno rolnice su zanimljive, a iznutra je sve mekano i kremasto. Zato možete kolač svog detinjstva da spremite svojim mališaniam i upoznate ih sa čarolijom šam rolnica.

Da biste napravili rolne, ne morate sami da pravite lisnato testo - prilično je teško. Možete kupiti gotove u prodavnici. Ipak, ukoliko želite da sve bude domaće, potreban vam je kalup za šam rolne, a neke domaćice koriste alu foliju - evo postupka:

Sastojci:

Rolne:

  • 600 g brašna
  • 250 g šećera
  • 200 g masti
  • 6 jaja
  • 1 dl mleka
  • 1/2 kesice kvasca

Šam:

  • 6 belanaca
  • 250 g

Priprema:

U mleko dodati 4 kašičice šećera, zatim razmutiti kvasac i ostaviti ga da nadođe. U činiju staviti 300 grama brašna, dodati 4 žumanca i kvasac sa mlekom, pa zamesiti testo i rukama ga dobro izraditi. Posebno zamesiti 300 grama brašna sa 200 gramamasti u masno testo. Prvi deo podeliti na 4 dela, a masno testo na 3 dela. Žuti deo (sa jajima) rastanjiti u jufke, pa preko svake jufke staviti rastanjeno masno testo. Zatim sve razviti u jednu jufku, staljajući ih jednu preko druge. Zatim jufke rastanjiti i preklopiti je kao knjigu, ostaviti 15 minuta da se odmara.

Ponovo je razviti oklagijom u tanku koru u obliku jufke debljine tupe strane noža. Nožem seći trake i obmotati ih oko duguljastih kalupa, pa peći u zagrejanoj rerni dok porumene. Pažljivo skinuti ih s kalupa i nadevati šamom.

Umutite šam sa 6 belanaca sa 250 grama šećera umutiti na pari u čvrstu masu kao za puslice, staviti ga u špric i puniti rolne.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kolač sa nutelom  Instagram/Fitwaffle Kitchen