3 SLATKO-SLANE IDEJE ZA HRANLJIVU UŽINU: Ovi dečji specijaliteti ostaju sveži danima, a mališani će ih obožavati

Domaći recepti za zdravu užinu - ovo su istovremeno "slatki" i "slani" predlozi kojima ćete obezbediti užinu za više dana.

Shutterstock

Ideje za zdravu užinu za decu uvek su dobrodošle - evo nekoliko predloga koji će zadovoljiti potrebu za unosom hranljivih materija i pomoći vam da manje razmišljate o tome šta detetu ujutro da spakujete za užinu.

Nekad je lako osmisliti dečju užinu, nekad to činimo poslednjim atomom snage, jer ujutro, pored sve žurbe oko pripreme za posao i školu treba spakovati i kutijicu sa užinom. Nije tako lako pronaći nešto što se deci sviđa. Integralne žitarice su zdravije, ali to ne znači da će ih dete jesti. Ovde je nekoliko ideja za užinu koji podsećaju na tako omiljene "grickalice" koje će se deci verovatno dopasti. Reč je o receptima koje svakako ranije treba da pripremite, a mogu se održati i biti ukusni u naredna dva dana.

1. Domaći mafini
Slatki i slani mafini mogu da se naprave od više vrsta integralnog brašna, uz dodatak sira (za slane) ili banane i jabuke (za slatke varijante).

Shutterstock 

Potrebno je:

  • 130 g integralnog brašna po izboru
  • 3 domaća jajeta
  • pola kesice praška za pecivo
  • 100 g sira (za slane)
  • banana i jabuka (za slatke)

Umutite dobro jaja, pa dodajte brašno i prašak za pecivo. U smesu dodajte izdrobljeni sir ili rendane jabuke i ugnječenu bananu. U zavisnosti od toga da li ste odlučili da spremate slanu ili slatku varijantu mafina, poslolite smesu ili dodajte med da je zasladite. Dok ovo pripremate uključite rernu da se ugreje na 180 stepeni.

2. Energetske kuglice

Od univerzalne smese ovsenih pahuljica, lana i susama možete izvesti slane i slatke kuglice. 

Shutterstock 

Potrebno je: 

  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 20 g lanenih semenki
  • 20 g pečenog susama
  • 10 urmi (za slatku varijantu)
  • kašika meda (za slatku varijantu)
  • so (za slanu varijantu)
  • tvrdi mrvljeni sir (za slanu varijantu)
  • pola čaše jogurta

Napravite osnovnu smesu tako što ćete umešati ovsene pahiljice, lanene semenke i susam. Za slatku varijantu u ovu smesu dodajte očišćene urme i med pa izmešajte i izgnječite smesu dok ne postane homogena, a potom oblikujte kuglice. Za slanu varijantu u osnovnu smesu dodajte so, jogurt i mrvljeni sir pa je mešate dok ne postane ujednačena, a potom oblikujte kuglice.

3. Domaći hleb sa namazom

Hleb koji umesite od integralnog brašna trajaće nekoliko dana, a možete ga koristitiza slane i slatek namaze. 

Shutterstock 

Potrebno je: 

  • 500 g integralnog brašna po izboru (ražano)
  • malo soli
  • malo maslinovog ulja (3 kašičice)
  • kesica suvog kvasca ili soda bikarbona
  • 400 mg vode

U posudu prvo dodajte integralno brašno, so i ulje pa sve izmešajte. Ako odlučite da koristite suvi kvasa, rastopite ga prethodno u malo mlake vode. Ako koristite sodubikarbonu (dovoljan je prosthvat), možete je direktno dodati u brašno. Zatim zagrejte vodi da bude mlaka pa je postepeno dodajite u brašno i mesite dok ne postane meko i glatko testo. Izvadite testo i oblikujte loptu na ravnoj površini posutoj brašnom, pokrijte ga i ostavite da odstoji 20 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Prenesite testo u pleh ili modlu, oblikujte ga i pecit 45 minuta.

Kriške ovog hleba su odlična osnova za slatke i slane namaze (krem, med, humus, namazni sirevi) koje deci možete spakovati za užinu. Hleb može da opstane nekoliko dana na suvom i hladnom mestu, tako da ste problem užine rešili na "duže staze".

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

NE PROPUSTITE SPECIJALITETE PORODICE BOJIČIĆ! Novi zanimljivi recepti i odlična atmosfera u najpoznatijoj kuhinji  Promo


Izvor: Yumama