Sok od breskve je mnogim mališanima omiljeni napitak, a ovo maštovito voće možete da iskoristite i u pripremi raznih kolača, torti, poslastica - mekanih i kremastih, baš onako kako mališani vole. Donosimo vam jednostavan recept za topao i mekan kolač sa breskvama koji se služi čim se izvadi iz rerne, a posebnu mu slast dodaje kugla sladoleda od vanile.
Slatko testo i kuvane breskve u sopstvenom soku, učiniće ovaj slatkiš omiljenim letnjim izborom. Možete ga praviti i zimi tako što ćete koristiti breskve iz konzerve.
Topao kolač od breskve
Sastojci:
- 5 breskvi, oljuštenih, očišćenih od koštice i iseckanih na sitno
- 3/4 šolje granuliranog šećera
- 1/4 kašičice soli
Za testo:
- 6 kašika putera
- 1 šolja višenamenskog brašna
- 1 šolja granuliranog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 3/4 šolje mleka
- cimet
Po želji:
- Sladoled od vanile
Priprema:
Dodajte isečene breskve, šećer i so u šerpu i promešajte da se sjedine. Kuvajte na srednjoj vatri samo nekoliko minuta, dok se šećer ne rastvori i breskve ne puste sok. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite puter na komade i dodajte u vatrostalnu posudu za pećenje. Stavite tepsiju u rernu dok se zagreva, da se puter otopi. Kada se otopi, izvadite posudu iz rerne.
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Umešajte mleko, samo dok se ne sjedini. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu preko otopljenog putera i rasporedite u ravnomeran sloj.
Kašikom prelijte breskve i sok preko testa. Po vrhu obilno pospite cimetom. Pecite kolač na 180 stepeni oko 35-40 minuta. Poslužite toplo, po želji uz kuglu sladoleda od vanile.
(Yumama)
BONUS VIDEO: