Konjsko meso u našoj ishrani nije toliko zastupljeno, a mnogi ne znaju kolike zdravstvene prednosti ima. Konjko meso ili konjetina spada u crveno meso i možete ga ponuditi i deci nakon što im u ishranu uvedete i druga crvena mesa poput junetine, teletine i govedine. Konjsko meso je odlično i z atrudnice, posebno one koje pate od nedostatka gvožđa.
Sveže konjsko meso ima jednoličnu ljubičastu boju, sjajnu, blago vlažnu površinu, elastičnu konzistenciju i lagan, prijatan miris. Prilikom kupovine treba voditi računa i da vam ne daju staro meso, a njega ćete lako prepoznati.
Znaci starog ili lošeg konskog mesa:
- Neujednačena boja, smeđa ili siva nijansa.
- Jak miris.
- Prisustvo krvi ili sluzi na površini mesa.
- Masni sloj žute boje.
Meso konja je bogato gvožđem i preporučuje se malokrvnim, anemičnim osobama. Međutim, kao i svako drugo meso i konjsko sadrži holesterol, pa ni u njemu ne treba preterivati.
Prednosti konjskog mesa za decu:
- Povećava imunitet.
- Ubrzava regeneraciju kostiju zbog visokog sadržaja fosfora.
- Popunjava nedostatke proteina u telu tokom perioda aktivnog rasta.
- Odlično je u borbi protiv efekata izlaganja radijaciji.
Kako se priprema konjsko meso?
Konjsko meso ne treba jesti prženo jer mu takav način pripreme daje neprijatan ukus, zasićuje ga kancerogenim materijama i izaziva poremećaje u radu dogestivnog sistema.
Zbog toga se konjsko meso jede samo kuvano, a potrebno je da se kuva najmanje dva sata.
(Yumama)