ŠTA SE DOGAĐA AKO DECA PRESKAČU DORUČAK? Nikako nemojte da im dozvolite, stručnjaci otkrili zašto je najvažniji obrok

Stručnjaci su napravili istraživanje koje je pokazalo da je doručak najvažniji obrok za decu, ali i koje su posledice ako ga preskaču.

Shutterstock Deca doručkuju pahuljice

Svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, a postoje i brojni dokazi koji to potvrđuju, posebno kada su deca u pitanju. Stručnjaci su radili brojna istraživanja kada je doručak kod dece u pitanju, i došli su do zaključka da preskakanje jutarnjeg obroka može mnogo da utiče na njih.

Brojna istraživanja pokazala su da doručak poboljšava ponašanje dece u školi, a loš odnos prema ishrani može da ugrozi dečiji rast i razvoj. Kvalitetan doručak pomaže deci da osiguraju energiju potrebnu za dan koji je pred njima, ali i da hranljive materije koje unesu utiču na rast i razvoj.

Bolji rezultati u školi

Kratkoročno gledano, doručak može da poveća energiju i motivaciju za učenje. Brzom metabolizmu i brzom rastu dece potrebna je optimalna ishrana. Imaju veće zahteve za zalihama glikogena tokom noći, a kako deca obično spavaju duže od odraslih, duže vreme su bez hrane. Zato je hranljiv doručak posebno važan kako bi se osiguralo 'gorivo' za oksidaciju glukoze.

Kada je nivo glukoze u krvi nizak, oslobađaju se hormoni poput adrenalina i kortizola koji mogu da uzrokuju osećaj uznemirenosti i razdražljivosti kod dece. To takođe može da utiče na njihovu koncentraciju, a čak i da izazove agresivno ponašanje. Deca koja ujutru ne doručkuju češće se bore sa nedostatkom energije pa se mnogo teže nose i sa školskim obavezama.

Kvalitetan doručak može da dovede do boljeg uspeha u školi, na primer boljih ocena. Sa druge strane, deca koja redovno preskaču doručak imaju veću verovatnoću da će imati problem prilikom rešavanja testova i češće izostaju iz škole.

Shutterstock  Dete doručkuje

Doručak i mentalno zdravlje su povezani

Uobičajene namirnice za doručak kao što su mleko i cele žitarice odličan su izvor hranljivih materija koje utiču na rad mozga. Istraživanje je pokazalo da doručak napravljen od različitih grupa namirnica povećava unos vitamina i minerala, što može da dovede do boljeg mentalnog zdravlja tinejdžera.

Doručak i gojaznost

Deca koja preskaču doručak će tokom dana imati i veću potrebu da jedu nezdrave grickalice. Ta navika može da dovede do toga da deca razviju prekomernu težinu i gojaznost, pa je veoma važno da decu naučimo da je doručak ključan za početak dana.

(Yumama)