Ne postoji dete koje ne voli čokoladni namaz, Nutela je čest izbor svake porodice - idealna je ne samo kao namaz već i kao glavni sastojak mnogih kolača. Zašto da kupujete, kada možete da napravite sami mnogo zdraviju verziju.
Sastojci:
Za 4 osobe potrebno vam je:
- 1 čaša sirovog lešnika
- 2 ravne kašike organskog kakao praha
- prstohvat morske soli
- 12 urmi (koristila sam sveže)
- 1/2 čaše vode ili manje (čaša od 200 ml)
Priprema
Urme potopite u vrelu vodu na 10 minuta zatim ocediti, izvaditi koštice. Pripremiti lešnike, ako vam je lakše kupite već pečene lešnike. Sirove lešnike rasporediti po plehu i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Dovoljno je 10- 15 minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte kako bi se skinula opna, ukoliko i ostane nije strašno. Prohladite ih 15 minuta. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. Dodati urme, prstohvat soli i kakao, miksajte dok se sve ne sjedini. Zatim postepeno dodajte vodu, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Prebacite u teglice i uživajte u ukusu!
Kremast je i lako maziv, može se čuvati u frižideru oko 5 dana.
(Yumama)