Poreklo recepta vezuje se za Austriju, gde se tradicionalno poslužuje sa toplim kompotom od šljiva, ali se serviraju i sa pireom od jabuka. Naravno, sve varijacije dolaze u obzira, možete ga preliti i sa čokoladom ili jednostavno preko staviti med ili prah šećer.
Sastojci za 2 osobe:
- 4 jaja
- 1,5 dl mleka
- prstohvat soli
- 100 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- malo karamel-vanila šećera
- ulje za prženje
Način pripreme:
1. Napraviti preliv od smrznutog voća i šećera. U odgovarajuću posudu dodati voće i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi.
2.Odvojiti žumance od belanaca. U belanca staviti prstohvat soli i umutiti čvrst šam.
3.U drugoj posudi umutiti prvo žumanca, mleko, šećer u prahu i karamel-vanila šećer. Kada se svi sastojci sjedine dodati brašno i dobro promešati. U ovu masu lagano umešati belanca da se dobije vazdušasta masa.
4.U dobro zagrejan tiganj sa malo ulja, sipati masu i peći, prvo jednu pa drugu stranu, nakon toga drvenim varjačama usitniti testo na sitne komade i još malo pržiti dok ne porumeni.
5.Servirati na odgovarajući tanjir, i napravite razne kombinacije preliva po vašem ukusu.
Prijatno!