Zašto beba plače bez suza? Kod novorođenčadi je to normalno, a evo do kada bi trebalo da se pojave

Roditelji se nekad zabrinu jer beba plače bez suza, a evo zašto se to dešava.

Shutterstock

Plač deteta generalno ponekad ume da zabrine roditelje, posebno kada su u pitanju bebe, a još i kada primete da mališan plače, a nema suza, tek onda nastupi panika.

Nemojte da se prestrašite ako vaša beba plače bez suza jer u najvećem broju slučajeva je to sasvim normalno. Suzne žlezde se još uvek razvijaju nakon rođenja, pa je sasvim normalno da i u prvih nekoliko meseci života bebe ne proizvode suze dok plaču, kaže pedijatar dr Tanja Remer Oltman.

Kod većine mališana se suze pojave oko dve nedelje nakon rođenja, ali kod nekih traje duže. "Obično već budu to kada dođu na pregled sa dva meseca života", kaže dr Oltman za babycenter.com.

Kod nekih novorođenčadi mogu da se razviju i začepljene suze žlezde, što znači da proizvode suze, samo one ne izlaze kako bi trebalo. Nagomilane suze koje usled začepljenja ne izlaze napolje mogu da dovedu do stvaranja žućkastog iscetka, za koji lekari obično propisuju kapi ili mast za oči. Takođe, pedijatar će vas u tom slučaju posavetovati kako da čistite bebine oči i masirate suznu žlezdu ako za tim ima potrebe.

Kod starije odojčadi koja imaju groznicu, plakanje bez suza može da bude i kasni znak dehidratacije, kaže Oltmanova. To takođe može da se desi i kada dete povraća ili ima dijareju, i u tom slučaju bi trebalo mališanu da dajete dosta tečnosti.

Ukoliko ne možete da spustite temperaturu ili primećujete neke znake dehidratacije, poput suvih usta, tamnijeg urina ili mokraće koja miriše jače nego inače, idite kod lekara.

Začepljenje suznih žlezda može da se povremeno pojavljuje i prolazi, ali bi trebalo da prođe otprilike do bebinog prvog rođendana. Ukoliko se zapušenje i nakon toga pojavljuje, doktor će možda morati da proširi suzne žlezde kako se ne bi opet začepile.

U veoma retkim slučajevima, dešava se da se kod beba ne razvije suzna žlezda, i u tom slučaju je potrebno da dete odvedete kod dečjeg oftalmologa koji će dati dalje savete.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako umiriti bebu  TikTok/kydkyronashville