Kako da znate da bebi niču zubi? 10 znakova koji nepogrešivo ukazuju na to

Evo kojih 10 znakova ukazuju na to da bebi niču zubi - mogu da se jave i dva-tri meseca pre nego što "biserčić" konačno izbije.

Shutterstock

Nicanje prvih zuba obično počinje oko šestog meseca, mada se znaci nicanja javljaju nešto pre toga. Svakako, nije pravilo da prvi "biserčići" moraju da se pojave u tom periodu, već to može da varira od bebe do bebe. Najčešće prvi zubić kod beba niče između šestog i 12. meseca, a znaci počinju da se javljaju već dva ili tri meseca ranije.

Kod nekih beba se dešava da se prvi zubić pojavi već sa tri ili četiri meseca, dok druge proslave prvi rođendan bez zubića. I jedno i drugo je normalno, a većina mališana svakako ima sve mlečne zube do treće godine.

Znaci da bebi niču zubi

Svaka beba ima drugačije iskustvo sa nicanjem zuba. Kod nekih to prođe lagano i bez simptoma, druge mesecima budu nervozne i plačljive zbog bola. U tom smislu, može vam pomoći da znate koji znaci ukazuju da bebi niču zubi.

1. Balavljenje

Bebe izrazito balave kada im niču zubi, i to najčešće počinje između deset nedelja i četiri meseca starosti, a može da se nastavi sve dok zubi izlaze, piše whattoexpect.com. Portikle su u ovom periodu od pomoći kako se vaš bebac ne bi iskvasio, a takođe mu i često brišite bradu tokom dana, kako se nežna koža ne bi iziritirala od bala.

2. Osip

S obzirom na to da bebe dosta balave kada im niču zubi, neretko se od bala na koži oko usta, brade, pa čak i vrata i grudi, stvara osip. Opet, često brisanje balica može da smanji rizik da se pojavi osip.

Takođe, možete da zaštitite bebinu kožu nanošenjem vazelina ili da po potrebi vlažite kožu nežnom kremom bez mrisa. U tu svrhu vam mogu poslužiti i kreme namenjene za negu bradavica dojilja.

3. Kašljanje

Velika količina bala može da se sliva niz bebino grlo i tako je iritira da kašlje. To nije razlog za zabrinutost, naročito ako ne primećujete nikakve druge znake prehlade, gripa i alergija.

4. Grizenje

Zubi koji probijaju kroz desni kod beba izazivaju osećaj nelagode, nervozu, bol, koju mališani pokušavaju da ublaže kontrapritiskom, odnosno žvakanjem i grizenjem. Dakle, u periodu kada bebi niču zubi, primetićete da beba sve stavlja u usta i grize, od svojih rukica, preko zvečki, vaših prstiju, do raznih igračaka, zvečki...

5. Plakanje

Neke bebe laganije prolaze kroz period nicanja zuba, druge se malo više namuče zbog upale nežnog tkiva desni, zbog čega dosta plaču i prosto se žale. Izbijanje prvih zuba obično najviše boli, kao i nicanje kutnjaka jer suoni veći. Ali dobra vest je da se bebe vremenom naviknu na taj osećaj, pa kasnije nicanje zuba dosta bolje podnose.

6. Razdražljivost

Sve dok zubić izbija na površinu, beba će osećati pritisak i bol, pa nije neuobičajeno da zbog toga bude malo nervozna. Kod nekih ova razdražljivost može da potraje samo nekoliko sati, dok kod drugih može da traje danima ili nedeljama.

7. Odbijanje hrane

Bebe koje su neraspoložene zbog nicanja zuba žele da se umire sisanjem i "žvakanjem", bilo flašice ili dojke. Međutim, uvlačenje mleka tokom dojenja može da pojača bol u desnima tokom izbijanja zuba, pa onda dete postane još frustriranije što na ovaj način ne može sebi da olakša.

Kada su u pitanju deca koja već jedu čvrstu hranu, može se desiti da odbijaju hranu dok im niču zubi. Ono što može da pomogne je da detetu dajete mekaniju ili pasiranu hranu, u zavisnosti od uzrasta.

8. Noćno buđenje

Kada zubići počinju da niču, pritisak i bol mogu da poremete i bebin san, odnosno da se češće budi noću, čak i ako je ranije spavala po celu noć.

9. Povlačenje ušiju i trljanje obraza

Neke bebe tokom nicanja zuba mogu gotovo besno da vuku uši ili trljaju obraze i bradu. Bol u desnim, naročito kod izbijanja kutnjaka, može da se oseti i na drugim mestima, pošto desni, uši i obrazi imaju iste nervne puteve.

Imajte na umu da povlačenje uha takođe može da bude znak da je beba umorna, ali i da ukaže na infekciju uha, pa je najbolje da se obratite pedijatru kako biste utvrdili razlog.

10. Hematom desni

Ako primetite plavičastu kvržicu ispod desni bebe, to može da bude hematom desni, odnosno krv koja je zarobljena ispod desni zbog izbijanja zuba. Najverovatnije će se rešiti samo od sebe i nema potrebe za panikom, ali svakako ispratite ukoliko primetite ovaj simptom.

U međuvremenu, hladne obloge mogu da ublaže bol i pomognu da se hematom povuče, a ako se ne povlači ili se uvećava, najbolje je da odete kod stomatologa.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trik s lažom za nicanje zuba  TikTok/ vicky_marie0