Donosimo vam 6 ideje za imena koja su povezana sa početkom najtoplijeg godišnjeg doba, leta. Možete neko od njih dati detetu koja je rođeno baš u ovom mesecu, ali i ako vas za jun vežu lepe uspomene i trenuci radosti.

Sunčica

Dolazi od naziva nebeskog tela Sunce što je jedan od glavnih simbola najtoplijeg godišnjeg doba. U prenosenom značenju odlikovalo bi osobu koja je "svetla, sjajna, blistava, topla, nežna".

Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena vodi poreklo od imena cveta, tj. biljke neven. Osim što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava, jaka i čila. Sa druge strane, neki etimolozi smatraju da ime Nevena potiče od slovenskog glagola "venuti", kome je dodata negacija, pa se u bukvalnom tumačenju ime Nevena smatra složenicom "ne" + "venuti" i prevodi se kao – ona koja ne vene, ona koja je večito mlada, ona koja je živahna i uvek jedra.

Prema hipotezama o poreklu imena Nevena, njegovo "preneseno" značenje bi moglo biti i neko od sledećih – "ona koja je lepa i nežna kao cvet"; "ona koja je zdrava i puna života"; "žena koja zrači energijom i koja je živahna"; "ona koja je uvek mlada"; "ona koja nikada neće ostariti (duhom)"; "ona koja je oličenje lepote i sreće"; "ona koja je jedra i nikada ne boluje".

 Višnja

Ovo voće nam je pravo osveženje tokom letnjih dana. Ovo ime je preuzeto od naziva same voćke, a simbolično se smatra da su ove devojčice pune radosti i vedrine.

Luka

Ime potiče od latinske reči “lux” koja znači svetlost, ali se veže i uz pojam morske luke. Ovo ime je već godina popularno u našoj zemlji, ali je i internacionalno, pa nećete pogrešiti ako svojoj bebi date ovo ime- svi će znati da ga izgovore.

Jug

Ovo ime takođe je simbol spretnosti, brzine, borbenosti, ali i hrabrosti. Poreklo je nepoznato, a veruje se da je reč o strani sveta koja je uzeta za lično ime.

Ognjen

Pretpostavlja se da ime Ognjen vodi poreklo iz staroslovenskog jezika i to od reči "oganj" u značenju vatra, žar, žarište, užaren, vatren...
Prema verovanju stari Sloveni su ovo ime smatrali magijskim i zaštitničkim, pa su ga davali muškoj deci, kako bi svaki dečak imena Ognjen imao moć da se "vatreno i silno" suprotstavi svakom zlu i bolestima.

Simboličko značenje imena Ognjen predstavlja "onog koji je pun žara", "silan i strastven", "koji ume da opeče neprijatelja vatrom i munjom, "koji u sebi ima strast i silinu vatre". Dečake sa ovim imenom naši preci su smatrali sinovima ognja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald