Ova prevremeno rođena beba, imala je sasvim neverovatan i buran početak života. 41-godišnja žena imala je tumor na mozgu. Lekari kažu da nije želela da bude operisana. Plašila se rizika. Dovezena je na kliniku u Vroclavu u novembru bez svesti, bez moždane aktivnosti. Doktori su saznali da je trudna 17 nedelja kada su čuli otkucaje bebinog srca. Lekari su odlučili da spasu dete, tako da su ženi morali da produže život za najmanje dva meseca.

Anesteziolozi, neonatolozi, ginekolozi i neurohirurzi radili su kao jedan tim da spasu život bebe. Svaki dan su morali da se bore sa infekcijama i poremećajima u majčinom telu. Neonatolozi su rekli da moraju da održavaju majku do 30. nedelje trudnoće. Ali to je predugo za moždano mrtvo telo, jer organizam može imati mnogo poremećaja. Ginekolozi su postavili cilj da majci produže život na najmanje 25 nedelja trudnoće. Ovo je minimum za rast fetusa dok se ne rodi i dobije priliku da živi.

Posle carskog reza rođen je Vojtek. Dečak je imao samo 1 kilogram. Njegov tata je strpljivo čekao porođaj 55 dana čitajući mu bajke. Dečak je stavljen na intenzivnu negu i proveo je tri meseca u inkubatoru. Posle toga dečak i njegov tata su otpušteni iz bolnice i konačno su kod kuće. Tada je Vojtek imao 3 kilograma i dobro je napredovao. Svaki od 145 dana koliko je njegov otac proveo u bolnici bio mu je veoma težak ali se posvetio brizi o svom malom čudu.

Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

Novogodišnja frizura za devojčice mašna TikTok/brylkaproject