Mnogo je prednosti odloženog kupanja bebe i za majku i za novorođenče, kako tvrde u bolnici Beebe Healthcare. Čekajući da se novorođenče prvi put okupa, studije pokazuju da beba ima bolje sposobnosti da stabilizuje šećer u krvi i temperaturu tela. Odloženo kupanje takođe pomaže bebi da pređe u spoljašnji svet na mirniji način, omogućavajući da se navikne da bude van materice, da se poveže sa mamom i tatom i započne proces dojenja.

Evo nekoliko načina na koje odloženo kupanje poboljšava zdravlje vaše bebe:

1. Ograničava rizik od infekcije. Kada se vaše dete rodi, ono je prekriveno belom supstancom zvanom verniks koja se sastoji od ćelija kože iz ranijeg razvoja. Ova supstanca pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija i deluje kao prirodni zaštitnik od klica za vaše dete. Odlaganjem prvog kupanja dozvoljavate verniksu da nastavi da radi kao zaštitna mreža za imuni sistem vašeg mališana.

2. Pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi odojčadi. Nakon što vaša beba rodi, njeno telo mora da radi da bi se prilagodilo novom okruženju. Više ne postoji posteljica za održavanje nivoa šećera u krvi. Ako kupate bebu prerano nakon rođenja, ona rizikuje da emituje previše hormona stresa koji će uzrokovati pad šećera u krvi, čineći ih umornim i manje verovatno da će dojiti.

3. Obezbeđuje kontrolu temperature. Bebe mogu dobiti hipotermiju kada se kupaju prerano nakon rođenja. Imajte na umu da su u materici na prijatnih 37 stepeni, dok se većina bolničkih soba kreće oko 25 stepeni. To znači da vaša beba mora da potroši mnogo energije da se bori da se zagreje kada se upozna sa spoljnim svetom. Ako se vaša beba previše prehladi, nivo šećera u krvi će pasti što može dovesti do drugih komplikacija.

4. Poboljšava sposobnost dojenja. Što pre vaše dete može da provede vreme koža na kožu sa vama, to je lakši period prilagođavanja na dojenje. Izbegavanje medicinskih prekida, kao što su kupke, takođe pomaže da se olakša ovaj proces.

5. Nema potrebe za losionom za bebe. Bebama je potrebna zaštita dok prelaze u naše okruženje. Ako odložite kupanje nakon rođenja, možete izbeći korištećenje losiona jer će već biti prekriveni verniksom koji je prirodni zaštitnik.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako novorođenčetu dati sirup TikTok/thelatchrn