Kod većine beba prvi zubići kreću da izbijaju sa šest meseci, međutim često se dešava da oni krenu i ranije. Problem je što mnoge promene roditelji povezuju sa rastom zubića, ali mnogi simptomi mogu da zavaraju posebno oni koji se vezuju za brojne infekcije i viruse. Da biste bili sigurni da vašoj bebi izbija zub, ovo su najčešći simptomi koji prate ovu fazu:

  • Ukoliko vaša beba luči pljuvačku više nego inače, verovatno je uzrok nicanje zuba. Ovu pojavu primetićete sigurno i to je normalan proces koji nestaje kada on izbije.
  • Ako stalno gura ruke u usta ili grize sve što joj se nađe pri ruci. Zato što ih desni bole i svrbe, bebe to rade da umire tu neprijatnost.
  • Takođe, zbog bolnih desni često gube apetit i odbijaju hranu, čak i onu koju vole.
  • Neutešan plač prati ovu fazu posebno noću, što im remeti san. Iako ovaj znak može da ukaže i na druge probleme, ukoliko je izražen pregledajte usta. Ako primetite otečene i crvene desni znaćete da su sigurno u pitanju zubići.
Beba,temperatura
Shutterstock Mama meri temperaturu bebe

Međutim postoje tri simptoma koja se povezuju sa nicanjem zuba, ali prate i virusne infekcije, evo kako najlakše da razlikujete:

  • Dijareja - tokom rasta zubića dete može da ima ređu stolicu i to ne treba da bude prevelik razlog za brigu. Međutim, ukoliko ih ima više tokom dana sa pojavom temperature, onda je to znak da je u pitanju stomačni virus.
  • Curenje nosa - normalno je da priliko izbijanja primetite jaču sekreciju u nosu. Međutim, ako primetite kašalj ili se detetu pogorša stanje sa temperaturom onda idite kod pedijatra, jer postoji verovatnoća da se radi o respiratornoj infekciji.
  • Temperatura - najveća zabluda je da svaka temperatura ukazuje na rast zubića, ukoliko ona prelazi 38 budite sigurni da dete ima virsnu ili bakterijsu infekciju, posebno ako se teško skida ili brzo vraća nakon uzimanje sirupa.

(Yumama)