Majčinski instinkt je čudo, posebno kada primetite da sa vašim detetom nešto nije uredu. Upravo je jedna mama pratila svoj osećaj i tako sina spasila od slepila.

''Jednog dana primetila sam belu mrlju u oku svoga sina. Izgledala je poput snežne pahulje. Odmah mi je izgledala sumnjivo pa sam otišla pedijatrici koja mi je rekla da mu nije ništa. Kako mrlja nije nestajala, odlučila sam da ponovno odvedem dete kod pedijatra, koja nas je poslala na hitnu. Tamo su mu dijagnostikovali kongenitalnu kataraktu, odnosno mrenu u oku'', ispričala je mama medicinskoj sestri Niki koja vodi edukativnu Instagram i Fejsbuk stranicu za roditelje.

Kako kaže, odlučila je da ispriča svoju priču kao pouku drugim roditeljima da nikada ne ignorišu svoje instinkte.

"Da nisam došla na vrime, moj sin bi danas bio potpuno slep. Moj majčinski instinkt bukvalno ga je spasio'', dodala je ova hrabra mama. Odmah nakon dijagnostikovane mrene, hitnim postupkom operisana su mu oba oka, a dečak danas ima 3.5 godine i nema na svu sreću nikakavih problema sa vidom.

Što je kongenitalna katarakta?

Kongenitalna katarakta (mrena) kod dece vodeći je uzrok slepoće, a rano otkrivanje i pravovremeno lečenje od velike su važnosti jer, ako se ne uoči na vreme, može dovesti do potpunog gubitka vida.

To je zapravo zamućenje sočiva koje nastaje pre ili odmah nakon rođenja, a budući da je prvih nekoliko godina kod dece vrlo osetljivo na razvoj i sazrevanje vida, važno je da se lečenje započne što pre dok su promene vidnog sastava još reverzibilne. Kako objašnjavaju oftalmolozi, u većini slučajeva mrena se kod beba uklanja, a deci je nakon toga omogućen normalan razvoj vida.

(Yumama)