Normalna briga svakog roditelja je da li će se dobro snaći kada im prvi put dođe beba u kuću. Pored onih osnovnih stvari kako bebu nahraniti, promeniti pelenu, okupati je... postoji niz pitanja i nedomica koji se posebno razlikuju od toga da li imate devojčicu ili dečaka. Da ne biste odmah na Guglu tražili odgovore, patronažna sestra Niki Džerkats objasnila je koje su to pet stvari koje treba obavezno da znate ukoliko ste dobili dečaka.

Ne povlačite kožicu

Iako ćete to od mnogih čuti da se radi od prvog dana rođenja, kožica na piši se ne povlači odmah. Kada budete bili na prvom pregledu kod pedijatra posavetujte se kada da krenete sa tim.

Usmerite pišu na dole

Kada stavljate pelenu, obratite pažnju da bebina piša uvek bude nameštena na dole. Ovako postoji mogućnost da urin nakvasi pupak i da izađe van pelene.

Presvačenje, beba, pelene, dečak
Shutterstock Menjanje pelena

Bol

Ukoliko beba previše plače i ne može da se smiri jedan od razloga može da budu bolni testisi. Ako primetite otok, to može da ukaže na torziju testisa što zahteva hitno reagovanje i pregled kod lekara. Drugo obratite pažnju da se oko njih nije odmotala slučajno dlaka ili končić što takođe može da izazove bol u zahvaćenom području. Drugi slučaj može da se spreči ako ipak držite vezanu kosu dok bebi menjate pelene.

Crvenilo na vrhu piše

Ukoliko je crvenilo trenutno, obratite pažnju da češće menjate pelena, a ukoliko ono ne prolazi obavezno se posavetujte sa lekarom kako biste otklonili sumnju na infekciju.

Pustite ih da se igraju sa pišom

Možda vam to bude smeštni i simpatično, ali ne treba da vam izazove strah da ih nešto svrbi ili iritira. Oni jednostavno upoznaju svoje delove tela i treba ih pustiti.

(Yumama)