Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTINA ILI NE: 3 najčešća mita koja slušamo o uticaju bebine ishrane na san

Postoji mnogo mitova koje slušamo o uticaju bebine ishrane na kvalitet sna. Pogledajte koji su najčešći mitovi i da li su tačni.

  Izvor: Shutterstock

Kada je reč o mitovima o odnosu hrane i kvaliteta bebinog sna, postoji mnogo rasprostranjenih mišljenja, ali samo neka su zasnovana na činjenicama.

Ovo su tri najčešća mita o dečijoj hrani i snu:
Mit: Rano uvođenje čvrste hrane će pomoći bebi da spava čitavu noć

Smatra se da će se uvođenjem čvrste hrane beba osećati zadovoljnije i da će zbog toga spavati duže. Savetuje se da se ovo počne primenjivati u četvrtom mesecu starosti, kada bebe prolaze kroz razvojni skok, a samim tim i kroz regresiju spavanja. Uvođenje čvrste hrane povećava trajanje sna za otprilike 15 minuta.

Sa nutricionističkog stanovišta, majčino mleko ili adaptirani mlečni proizvodi imaju više kalorija i hranjivih sastojaka od prvih čvrstih namirnica koje se daju bebi. Iz ovog razloga smanjenje količine mleka zbog unošenja čvrste hrane nije uvek poželjno.

Mit: Bebe se bude noću isključivo zato što su gladne

Mnogo je razloga zašto se bebe bude noću. Samo 60 posto šestomeseničnih i 70 posto devetomeseničnih beba spavaju čitavu noć. Bebe spavaju drugačije od odraslih. To je zato što provode više vremena u aktivnoj fazi spavanja koja se naziva REM (nju karakterišu brzi pokreti očiju). Ovo je faza u kojoj bebe obrađuju sve nove informacije i događaje sa kojim su se upoznale tokom dana.

Sasvim je u redu ponuditi bebi flašicu tokom noći. Baš kao što se odrasli ljudi probude jer su žedni, tako se i bebe bude iz istog razloga.

Mit: Uspaljivanje bebe hranjenjem je štetno

Adaptirano i majčino mleko i psihički utiču na bebu i pomažu joj da se smiri. Postoje zabrinutosti da bi ovo moglo uspostaviti snažnu vezu između hranjenja i spavanja, ali to nije naučno dokazano. Većina beba preraste ovu naviku, a do navršenih 18 meseci života gotovo sve bebe će razviti sposobnost smirivanja bez hranjenja.

Koje namirnice mogu pomoći vašoj bebi da spava
Složeni ugljeni hidrati

U njih spadaju sočivo, kinoa izob od celovite pšenice. Oni će održavati nivo šećera u krvi vašeg deteta stabilnom.

Hrana bogata triptofanom

Triptofan je aminokiselina koja se nalazi u mlečnim proizvodima, bananama, ovasu i orašastim plodovima. Učestvuje u stvaranju serotononina (hormona sreće) i melatonina (hormona koji utiče na spavanje).

Začini

Dokazano je da muškatni oraščić poboljšava trajanje i kvalitet spavanja. Iste prednosti ima i cimet. Večernja kaša od punomasnog mleka, banane i muškatnog oraščića može pomoći bebi da zaspi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica