Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li držim bebu pravilno? Pogledajte kako da postupate sa detetom tokom prvih meseci

Bebice su malena i krhka stvorenja, a strah od toga da je ne povredimo dok je u našim rukama je potpuno prirodan. Pogledajte jednostavne savete kako da se ophodite prema novorođenčetu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 653324749

Kako da uhvatim bebu? Šta ako je povredim? Da li lepo držim glavicu? Sve razumemo, nikome dolazak prvog deteta nije bio lak i niko se nije rodio naučen.

Postoje neki univerzalni saveti i smernice koje će vam čak i vaša majka ili baka reći, a mi smo samo neke od njih izdvojili za vas.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako 'rukovati' sa bebom

Važno je da pratite razvoj deteta i da naučite da 'rukujete' sa njim. Pogledajte kako to možete postići:

- Operite ruke (ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku) pre nego što dodirnete bebu. Novorođenčad još uvek nemaju jak imunitet, pa postoji rizik od infekcije. 

- Poduprite bebinu glavu i vrat. Podignite glavu dok nosite bebu i poduprite je kada nosite bebu uspravno ili kada želite da je položite da legne.

- Nikada nemojte tresti novorođenče, bilo u igri ili u frustraciji. Treskanje može prouzrokovati krvarenje u mozgu, pa čak i smrt. Ako treba da probudite novorođenče, nemojte to raditi treskanjem - umesto toga, golicajte mu stopala ili ga nežno dodirujte po nosiću ili usnicama.

- Uverite se da je vaša beba dobro pričvršćena za nosač, kolica ili sedište za automobil. Ograničite bilo koju aktivnost koja može biti previše gruba ili odskočna.

- Imajte na umu da vaše novorođenče nije spremno za grubu igru, kao što je nagibanje u kolenu ili bacanje u vazduh.

Emocionalna povezanost sa bebom je važna

Vezivanje za sopstveno dete je verovatno jedan od najlepših osećaja na svetu, a dešava se prilikom prvog susreta, čak i kada je dete još uvek u stomaku. Fizička bliskost može da podstakne emocionalnu povezanost između vas i vašeg deteta.

Za novorođenčad vezanost doprinosi njihovom emocionalnom rastu, što takođe utiče na razvoj u drugim oblastima, poput fizičkog rasta. 

Bebe obično vole glasove, poput razgovora, blebetanja, pevanja i gugutanja. Vaša beba će verovatno voleti i da sluša muziku. Zvečke za bebe i muzički mobilni uređaji su dobri načini za stimulisanje sluha vaše bebe. Ako se vaše dete nervira, pokušajte da pevate, recitujete poeziju i pesme za vrtić ili čitate naglas dok je mazite, ljuljuškate ili uspavljujete.

Držanje bebe

Što se tiče držanja bebe, u prva tri meseca neophodno je da se jednom rukom pridržavaju bebina glavica i vrat, a drugom ostatak tela. Njeno telo treba da bude u horizontalnom položaju, a rukice i nogice bi trebalo da budu slobodne kako bi se neometano pokretale. Kako dete raste, roditelji, treba da povedu računa o položajima deteta kada sedi, leži, kada se uspravlja i kada polako uz pomoć roditelja počinje da hoda. Veoma je važno držanje, jer nepravilni položaji mogu izazvati krivljenje kičme, vrata ili zglobova.

Samo budite opušteni i oprezni, i videćete da će se sve odvijati u najboljem redu.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica