Bez obzira na to da li ste samo prisutni putnik ili roditelj bebe koja neutešno plaše u avionu, to nije nimalo prijatno. Prilikom uzletanja i sletanja, beba oseća veliku promenu, naročito u ušima usled pritiska, te je sasvim razumljivo da počne da plače. 

Postoji mnogo uzroka ovome.

Beba se ne oseća prijatno, može biti umorna, gladna, usamljena. Nekim bebama je čak i dosadno. Ipak, postoji posebno mišljenje stručnjaka da je ključ u neprijatnom osećaju u ušima. 

"Jedan od glavnih razloga za bebin plač u avionu je nedovoljno razvijeno izjednačavanje pritiska u srednjem uhu. Kod beba se Eustahijeva tuba nije razvila", istakao je doktor Baer za portal Live Science.

Eustahijeva tuba kontroliše pritisak u srednjem uhu tako što ga izjednačava sa onim u okolini. Većinom je ona zatvorena, a otvara se pri zevanju, gutanju, žvakanju, što dopušta pritisku da prolazi. Kada se naglo menja atmosferski pritisak, tako dolazi do osećaja blokiranja u uhu.

Problem naročito nastaje kada avion sleće, jer je mnogo teže izjednačiti ga kada se prelazi iz niskog u viši atmosferski pritisak. 

Odrasli lako izjednačavaju pritisak u ušima zevanjem, gutanjem ili pak postupkom naglog izdisanja dok su nos i usta zatvoreni. 

Pri uzletanju i sletanju trudite se da beba bude budna, pustite je da jede u tim momentima. Ako ima infekciju gornjeg respiratornog sistema, izbegavajte letenje. 

Važno je znati da je ovaj bol kod beba privremen, ne može stvoriti neke dugotrajte probleme i smiri se obično za nekoliko minuta, kada se pritisak izjednači.

Zapratite nas i na Instagramu!