Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabava počinje - kako da se igrate sa bebom u osmom mesecu

Ovaj bebin period je pravo vreme za zabavu i igru. Beba uči da se kreće i komunicira, tako da možete zajedno uživati u svim tim naprecima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Period između osmog i desetog meseca je neverovatno uzbudljiv, jer baš tada možete videti bebu koja zaista pronalazi smisao svetu. Prošli ste najteže, bravo mama!

Sada vaša beba postaje samostalnija i interesuje se iskreno za svet oko sebe. 

Pokretnost i komunikacija se vremenom poboljšavaju.

U ovom periodu je vrlo interesatno biti beba, ali je još interesantnije biti mama. 

Deca u ovom periodu stvaraju osećaj za stvari koje se pojavljuju i nestaju. Upravo zato, igra skrivanja će im biti prezanimljiva. 

Ispuštanje predmeta je klasična igra svake bebe u ovom periodu. Obožavaju da ispuste igračku ili kašiku, i onda je traže. Ranije ono što nije bilo u vidokrugu, nije ni postojalo. Sada se to promenilo. Kada pokupite stvar i vratite je bebi, tada zabava počinje. Spremna je da se igra neprestano.

U ovom periodu vašoj bebi iskreno nedostajete. Možda je vaša beba nekad pristajala da je drže druge osobe, a sada može protestovati. Na taj način pokazuje da ipak pored sebe želi poznate osobe, sebi bliska, a to ste naročito vi - mama.

Vaša beba će uveliko blebetati u ovom periodu. Neke su pričljivije od drugih, ali je svakoj jasno da je govor vrsta komunikacije. 

Kada beba blebeće, vi joj odgovarajte rečima. Razgovarajte. 'Aaa, primetio si macu da prolazi. Baš je lepa i nežna', na primer. Kada govorite ono što se dešava , tada detetov mozak usvaja jezik, i mnogo uživa u tome.

Povezane vesti

Bebine sposobnosti imitacije su sada mnogo izraženije. Beba može uzvratiti ili tapšati kad joj mahnete. Imitacija je mnogo važna u bebinom razvoju komunikacije i usvajanju jezika. 

Uskoro će beba naučiti da pokazuje prstom. Ovo je snažan način komunikacije, jer uspeva da pokaže ono što želi. 

Sada se seća sve više stvari, iako nije u stanju da govori. Na primer, dete može naučiti da, svaki put kada uzmete jaknu, to znači da odlazite negde. 

Njen odgovor može biti pružanje ruku ka vama, puzanje prema vratima ili plač. Zna da odlazite i ne želi da se rastaje. Nemojte se brinuti, uverite je da ćete se vratiti i zagrliti. 

Sada beba razume rutine pred spavanje. Ona zna kada se spava, i zato je važno da ne pravite promene u tim navikama. Naučiće da je spavanje u redu i lako će to prihvatati i radovati se tome.

Fizički, beba je više u svetu jer verovatno puza. Nemojte se brinuti i ako preskoči ovaj period. Samostalno kretanje je jako uzbudljivo za bebu. Oduševljava je i to što će uskoro ustati na svoje noge. Ima veću kontrolu nad svetom i ima novi pogled na njega.

Sve ove stavke u njenom razvoju su vrlo zanimljive, kako za nju, tako i za vas. Iskoristite priliku da se igrate, radujete i uživate u svemu tome što beba uči.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica