Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prelepa imena za devojčice koja se koriste u celom svetu

Ovih 8 imena imaju duboku simboliku, a koriste se u skoro svim zemljama sveta.

  Izvor: Foto:Shutterstock

Izbor imena nije mala stvar - ono nas prati kroz život i izdvaja od ostalih, i dok neki roditelji vole tradicionalna, uobičajena imena, neki su skloniji onim unikatnnim, modernim i kratkim. Naravno, uvek je lepo i kada ime nosi sa sobom određenu simboliku.

Mi vam donosimo osam ženskih imena koja su internacionalna, odnosno prihvaćena su svuda u svetu, a imaju posebna i moćna značenja. Možda vas inspirišu!

Aleksandra: Jedno od najstarijih imena koje je i danas u upotrebi. Poreklo vodi od grčkog jezika, odnosno od reči aléxo i andrós, a prevodi se kao zaštitnica, ona koja brani ljude.

Hana: Ima nekoliko značenja u zavisnosti od porekla. Kada se radi o arapskom poreklu, označava "pametnu, iskusnu, razumnu" ženu. Kada je reč o imenu Hana s hebrejskim poreklom znači "milost", a postoji još nekoliko tumačenja - da je nastalo od reči za biljku kanu, te da znači "bosiljak, prijatan miris".

Helena: Grčko ime kojim se označava svetlost, blistavost, baklja. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, ćerke Zevsa i Lede.

Klara: Ovo ime vuče poreklo iz Italije, a izvornog porekla je iz latinskog "clarus" u značenju "jasna, čista, svetla".

Povezane vesti

Mia: Mia je skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna". Često se daje devojčicama na koje su mame dugo čekale i jarko želele.

Mila: Ime Mila je nastalo od istoimene slovenske reči "mila", a tumači se kao neko drag, srcu blizak, umiljat, graciozan.

Maja: Najpopularnije tumačenje jeste da ovo ime vodi poreklo od imena za drevnu grčku boginju. Bila je najstarija, najstidljviija i najlepša od sedam ćerki Atlasa i Plejone. U rimskoj mitologiji pak Maja je bila boginja plodnosti i proleća. S druge strane, na hebrejskom ovo ime dolazi od reči "ma'ayan" koja označava izvor, potok.

Zoe: Jedno je od najpopularnijih modernih imena, a kratko i jasno ovo ime na starogrčkom znači "život".

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica